2011. szeptember 12., hétfő
Szegedi halászlé Budapesten
- Itt fogunk ebédelni? - B nagyjából annyira megdöbbent, mintha egy vidám vasárnapi dögkuti partira hívtam volna meg.
- Itt.
B tamáskodva nézett körül. Több éves budapesti tapasztalatai mind a hely ellen szóltak.
- De a pincér csikósnak van öltözve.
- És a gatyája is kék - kontráztam - De ez valódi csikósruha. Nem tchikosch.
- Látom. A vendéglőt meg halászhálók díszítik.
- A Dunaparton vagyunk.
- A csikós meg alföldi.
B szemében láttam, aggódik értem. Ha napszúrást kapok, ki fogja kifizetni ezt a számlát?
A józan ész azt diktálja, hogy ha nem akarjuk az American Express-t csődbevinni ebédünkkel, Budapesten lehetőleg nem ülünk be egy dunaparti, panorámás vendéglőbe, ahol halászeszközök díszítik a falat és a pincér autentikus csikósnak van öltözve, a gatyája pedig kék.
- Meglásd, jó lesz! - megnyugtatónak szánt mondatom nagyjából annyit ért, mint a láncfűrészes gyilkos mosolya és békítő megjegyzése:
- Majd lassan csinálom, hogy ne fájjon.
B rámnézett és több éves barátságunkra való tekintettel leült a teraszon.
- Mit fogunk enni?
- Bízd rám - B ekkor feladta és hagyta magát sodorni az árral. Élvezte a kilátást és azt a tudatot, hogy én hívtam meg. Láthatóan azon merengett, hogy elég lesz-e az órámat zálogba csapni vagy a házat is el kell adni a számla kiegyenlítéséhez.
A pincér mosolyogva közeledett. Rendeltem. Bíztam benne, hogy a magyarul valamennyire beszélő B nem érti meg a rendelésemet.
B spanyol és a spanyolok általában nem eszik a folyami halat. Tehát a halászlét sem eszik. Személyes tapasztalataim szerint legjobb spanyol barátaim szeretik a halászlét. Kíváncsi voltam, B átmegy-e a teszten.
A pincér először egy kis csípőst hozott. B gyanakodva nézegette a tálcán felszolgált mérget.
- Már attól bőgök, ha ránézek - mondta, majd eltolta magától a paprikástálat.
Én megszagoltam az erőset és bőgni kezdtem. Ez annyira erős paprika, hogy kanállal nem is szabad beletenni a levesbe, mert elolvad a kanál.
Aztán megjött a kétszemélyes filézett pontyhalászlé. B döbbenten nézte a vérvörös nedűt.
- Mi ez?
- Edd meg. Finom.
B átértékelte életét és végiggondolta, lehet-e okom arra, hogy megöljem. Majd nagy levegőt vett és megkostolta a halászlét.
- Ez nagyon finom.
Evett egy keveset.
- Ez hihetetlenül finom.
Aztán ettünk. A lavórnyi halászlé fogyni kezdett.
A szegedi fehértói halászcsárda budapesti vendéglőjében voltunk, ami a nemzetközi hajóállomás mellett, a Belgrád rakparton nyílt. A halászlé és a kiszolgálás ugyanolyan volt, mint az eredeti vendéglőben. Az árak is. Ezerhatot kértek egy pontyhalászléért. A kilátás azonban jobb volt. Ettük a halat, néztük a világot és pár pillanatra minden tökéletes lett.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
4 megjegyzés:
...mmm, imádom a halászlét, köszi a tippet, megkóstolom
Ez tényleg jó tipp ha egyszer "véletlenül" hazatévednénk. :-))
Jó volt olvasni ezt, szinte sajnáltam, hogy nem lehettem ott veletek. A tippet köszi, ha megyünk Magyarországra, beugrunk alkalmasint.
Joetvagyat hozza!
Megjegyzés küldése