2011. október 16., vasárnap

A ragasztó marad

Blue Chevy

Amikor átköltöztünk, gondosan átírtuk a lakcímünket a legfontosabb helyeken, a utahi és a szövetségi adóhatóságnál. A jogosítvány esetében csak egy online bejelentőlapot kellett kitölteni az új címmel, aztán a jogosítvány hátoldalára ragasztóval felbuherálni az új címet és kész is voltunk.

Fura volt.

Kézírással és ragasztóval javítani legálisan egy hivatalos iratot nagyon viccesnek tünt. Nyár végén New Yorkban kicsit aggódtam is, amikor beszálláskor megvillantottam a ragasztott jogosítványt beszálláskor, de az ügynöknek szeme se rebbent.

A mi csőrünket azért piszkálta a ragasztott irat. Egyikünk jogosítványa öt év, másikunké tíz hónap múlva jár le. Gondoltuk, kérünk aktualizált jogosítványt.

Foglaltunk időpontot és vittünk egy halom papírt, amivel igazolni tudjuk lakcímünket: közüzemi számlát - azt az egyet, amit nem lehet online intézni -, adópapírt, meg ilyesmiket.

Sorra kerültem.
Az ügyintéző, kopaszodó, ötvenes fickó húzott egyet gallonos kávésbögréjéből, megnézte az érvényességet és megcsóválta a fejét:

- Ez még öt évig jó!

- De a cím...

- Háááát, ha nagyon akarja, meg tudjuk csinálni... - látszott, felesleges időpocsékolásnak tartja az egészet.

De azért megcsinálták. 18 dollár volt.

A másikunk jogosítványa tíz hónapig volt jó.

Az ügyintéző ránézett a papírra, ránézett a jogsira és megcsóválta a fejét:

- De ez még jó!

- De a cím...

- Ne fizessen feleslegesen az államnak, jöjjön vissza fél évvel az irat lejárta előtt. Viszlát.


A ragaszó marad.

9 megjegyzés:

Boston2 írta...

Most ezt nem értem, Ezek szerint akármit ráragaszthatok?
És más igazolvány esetén is ragasztgatni lehet?

Akkor minek az igazolvány? Nyomtathatnék magamnak sajátot ezen az alapon...

Romesz írta...

A helyzet az, hogy mikor a rendor megallit valami kihagasert akkor ugyis megkerdi, hogy a cim ami a jogsin van az aktualis e meg.
Ha nem az, akkor bemondasra elfogadja az uj cimet.
Felesleges aggodni miatta.
Az igaz mi a " rendor allamban" ra voltunk szoktatva, hogy minden igazolvany pontos adatot tartalmazzon mert a buntetes nagyon szigoru volt. De szerintem ez a megoldas sokkal jobb es baratsagosabb. Kezdeti idoszakban tobbszor koltoztem es csak rairtam az akkori papir jogsim hatuljara az uj cimet.

Boston2 írta...

Nem is erről van szó..
Az igazolvány egy ún. security document, ami - többnyire - meglehetősen jól el van látva olyan biztonsági elemekkel, ami alaposan megnehezít a hamisítást, módosítást, stb.
A perszonalizálási eljárás során - jobb helyeken - szintén speciális biztonsági eljárásokat alkalmaznak, lézergravírozás, személyi adatok szabad szemmel nem látható belekódolása a fotóba, stb.

Az igazolványok konzisztens adattartalma és integritása nemzetbiztonsági szintű kérdés, így csodálkozom, hogy ilyen amúgy elég paranoid országban ezt ennyire nem törődöm módon kezelik.

Romesz írta...

Mikor utoljara frissitettem a jogositvanyom, be kellett irnom a cimem. Irhattam volna barmit. Nem kellett semmivel bizonyitanom a valos adatot.
Ha en havonta valtogatom a lakasom akkor minden alkalommal menjek uj igazolvanyt kivaltani?
Az igazolvanyon a valoban bizonyito ereju adatok nem valtoznak (ujlenyomat, szuletesi datok) a tobbi pedig nem letszukseglet.

Boston2 írta...

Ezt értem is, de az, hogy összevissza ragasztgatják saját kezűleg az egyetlen igazolványként szolgáló iratot, az nem igazán normális megoldás, akárhogy is nézzük.
Mint mondtam, főleg annak tükrében nem, hogy milyen drákói szigort alkalmaznak más ügyekben (országba való belépés feltétele, munkahelyi biztonsági átvilágítás). Teljesen következetlennek érzem, ellentmondásosnak.

Boston2 írta...

Juteszembe: ha bármit ráírhatsz, mert nem ellenőrzött és ezek szerint teljesen lényegtelen is, akkor mi a fenének kell egyáltalán ráírni?

Ziebi írta...

Az az igazság, hogy egy ilyen mobilis népnél mint az amerikai, tényleg a címnek van a legkisebb jelentősége. A Social Security szám alapján mindenkit be tudnak azonosítani, azt tényleg nagyon komolyan veszik, de egy kis költözés még nem a világ, ha akarnak megtalálnak.

Névtelen írta...

Az az igazsag, hogy nem az a kerdes, hogy mi az esszeru. Ezer es egy egyszeru modja van annak, hogy az embert megtalaljak, termeszetesen. Elkepzelheto viszont, hogy az alairasok vagy kekec adminisztrator / kepviselo / stb akadekoskodik. Ez olyannak foleg konnyen elkepzelheto, aki 'rendorallamban' elt egy ideig.

Unknown írta...

Ha ott ez az elfogadott, akkor nincs vele semmi baj!

Itt nálunk sokkal szigorubban veszik! Egyeznie kell mindennek. Egyszer az egyik papiron a régi cimünk volt, a rendőr adott egy ejnye-bejnyét, kaptunk rá 10 napot, hogy intézzük el és be is kellett mutatni. De a jogsi itt még mindig egy darab fecni, mint apukámnak volt 30 éve. Viszont egy életre szól. De tönkre nem megy, az biztos, mert igazoltatás az itt nincs, csak hébe-hóba. Bekövülhet a tárcába nyugodtan, a belga rendőröket alig látni!