2012. május 10., csütörtök

Sóhivatal

Yoda

Készülődünk a nyári magyarországi utazásra. Ez egyelőre nem repjegykeresés jelent, hanem olvasást bürokratául.

Ezen az EU-s oldalon van minden, amit tudni kell az utazásról.

A csodás új EU-s formanyomtatvány meg itt van.

(Megjegyzem, szeretnék a formanyomtatvány megszövegezőjével egy rövid, keresetlen beszélgetést folytatni úgy, hogy ő ki van kötve egy cölöphöz, nálam meg egy hosszú lúdtoll van, amivel a talpát csiklandozom. Ezt a mondatot ugyanis nem tudom neki megbocsátani: Kutyák, macskák és görények Unióba történő behozatala és ötnél több kutya, macska vagy görény Unióba történő, nem kereskedelmi célú mozgása. Helyesen: Ötnél több kutya, macska vagy görény Unióba történő behozatala és nem kereskedelmi célú mozgása.)

A formanyomtatvány tele van rejtélyes kérdésekkel, amiknek nem értése nem mentesít a büntetés alól:

- A bizonyítvány hivatkozási száma. Milyen bizonyítvány? Milyen szám?

- Központi illetékes hatóság. Mi? Hol? Ki?

- Helyi illetékes hatóság. Mi? Hol? Minek?

- Az áru ismertetése. Gondolom, ez KUTYA.

- Kedvtelésből tartott állat - pipa.

Írtam is egy gyors emilt az oldalon lévő emil-címre, ahol a polgár kérdezhet. A feltüntett sóhivatali sóbiztos azonnal kiírt egy tömör és velős ismertetést a majdan elküldendő válaszról:

IMPORTANT LEGAL NOTICE - The information provided through the mailbox is subject to a disclaimer
The European Commission accepts no responsibility or liability whatsoever with regard to the information and views expressed in the answers sent by the mailbox. The mailbox can provide information of a general nature only and is not intended to address the specific circumstances of any particular individual or entity; it is not necessarily comprehensive, complete, accurate or up to date, and it cannot replace individual professional advice.

Sokat tanultam ebből a szövegből. Ezentúl én se fogok a munkámmal kapcsolatos,munkaidőben tett kijelentésekért felelősséget vállalni, illetve azokat magyarázni. Azt hiszem, sokkal nyugodtabb életem lesz.

Babel - Should we have an official language?

UPDATE: Feltett kérdéseimre a tisztviselők azonnal - négy órán belül - válaszoltak. A nyomtatvány attól még használhatatlan, de a a tisztviselők profik.

5 megjegyzés:

Boston2 írta...

Még szerencse, hogy az Erő használatával kapcsolatban nem kell nyilatkozni... :)

Unknown írta...

:) Ha-ha! :)

Bocsánat! :)

GlobalGrover írta...

le a kalappal hogy negy oran belul valaszt kaptal. azert ez valoban elismerendo!! :-)

ribizlifozelek írta...

GlobalGrover, szerintem ott sokszor nem a mezei eurokratákkal van a baj, hanem a politikusokkal és a vezetőkkel.

Boston2, ne adj nekik ötleteket!

Csilla .)

Névtelen írta...

Nem érted nem érted, s akkor már jöjjön a kinzóoszlop??!!Hát kereskedelmi célokra hozhatsz 100000 görényt is(most ne mert per pillanat ezekből fedve a szükséglet bőven Brüsszelben)de sétálni velük az Angol Kertben már csak 5-el lehet.Én azt nem értem sehol sem említi a majomszabásu embereket, kisérettel vagy anélkűl, azok továbbra is korlátlan számban jöhetnek??!!Ezekből Európa már a külügyi hivatalokban is alkalmazott egy párat .A Vén Kontinensen elértük az ember biológiai fejlődésének legfelső fokát és elkezdődött a visszaalakulás folyamata