2012. május 8., kedd

City Creek

City creek

- Voltál a City Creekben? - mondták köszönés helyett a utahiak egy héten át.

A City Creek ez alkalommal nem Saskapu feletti, a városba vezetô völgyet jelentette, ahova gyakran járunk jávorszarvast lesni Yodával.

A City Creek egy nagyberuházás Salt Lake City belvárosában. Három háztömb, fél tucat toronyház, egy bevásárlóközpont, rengeteg iroda, mégtöbb lakás, négy félig szabadtéri utca és egy patak alakítja át a belvárost.

City Creek Condo

A pár milliárd dolláros beruházással próbálja a mormon egyház élhetôbbé tenni a belvárost és vastagabbá a tárcáját.

Salt Lake City pöttöm kis belvárosa ma már közel sem olyan vibráló, mint ötven-száz éve. Az emberek a Gatewaybe vagy a külvárosba járnak vásárolni. A kertvárosban laknak. A belváros meg kiürül.

City Creek and the Temple

Ezt a folyamatot próbálja megállítani az egyház. A mormon Vatikánt, a Temple teret körülvevô háztömböket újította fel.

City creek

Új irodatornyok emelkedtek, ahova fôleg mormon kötôdésû bankok és cégek költöztek. A lakótornyok felsôkategóriás lakásaiért szinte közelharcot vívtak a Szentek: melyik hívô ne szeretne négy lépésre lakni egyháza legfontosabb épületétôl?

City Creek

A - nem helyi - építészek meglepôdtek a különleges igényeken. A vevôknek nem kellett a kamraméretû beépített szekrény, hanem sok lehajtható ágyat és vendégszobát akartak: évente kétszer a világ minden tájáról idesereglenek a hívek a nagy egyházi konferenciára. Akkor lehet igazán villogni a haverok elôtt a lakásaal: aludhattok nálunk mind a tizen a gyerekekkel, autó se kell és a Templomra nyílik a nappali...

City creek

Négy sétálóutcát nyitottak a háztömbökben. Igazi luxusmárkák költöztek ide, de akad egy-két közèpkategòriás bolt is. Az utcák közepén csobog a City Creek. Jelképes ez a patak, 150 éve ez éltette a várost és most ismét a patak próbál új életet hozni ide.

City Creek

A sétálóutcák tetejét rossz idôben becsukják, hogy a nagyérdemû nyugodtabban vásárolhasson. A plázához egy mormon könyvesbolt és rengeteg étterem tartozik a McDonald'stól a Cheesecake Factoryn át a gasztronómia és hitelkeretrombolás fellegváráig.

Food Court

Az éttermek hordozzák az egyébként sikeresnek látszó és jól kivitelezett beruházásra leselkedô egyetlen veszélyt: némelyikben lehet alkoholt kapni. Valamikor ez lett a Hotel Utah végzete is és most lehet, a mormonok angyala, Moróni a City Creekre is lesújt trombitájával.

Temple

2 megjegyzés:

Jó Sir Robin a bátor írta...

Hogy lesz valakiből Mormon egyházi vezető? Vannak Mormon bíborosok? Egyszer majd írhatnál erről is. Egy ilyen gyakorlatias szemléletű egyháznak biztos érdekes a menedzsmentje is.

ribizlifozelek írta...

Sir Robin, megjegyeztem, meg fogom írni.