2012. május 11., péntek

A bölényburger titkai

Herd

- Mennyi hamburger... - sóhajtottam fel, ahogy a csorda eldübörgött, finom porréteggel beterítve a mezőt.

What about a bison burger?

Arra kevés esélyt láttam, hogy gyalog a bölények nyomába eredjek és megragadjak egy patást a szarvánál fogva, lebírkózzam és ledaráljam, ennek ellenére a bölényburger megmozgatta a fantáziámat.

A bölényburgert Yoda is szereti a többi vadhússal egyetemben. Egy magyarországi vendéglőben, ahol bizonyos szempontból Yodával együtt törzsvendégnek számítunk, tavaly megjelent a főpincér egy kis tálkával és valamit etetni kezdett a Mesterrel. Yoda gyanusan lelkes volt. Amikor elfogyott a csemege, megmérdeztem, mit kapott Yoda.

- Vaddisznósonkát. Szereti.

Herd

Yoda hasonlóan viszonyul a bölényhez és ha néhanapján veszünk bölényt, kap belőle egy kicsit. A bölényből legtöbbször tatárbifsztek készül, de időnként a maradék daráltbölényből hamburgert grillezünk.

A jó bölényburgernek egy alapvető titka van: a bölényhúsban sokkal kevesebb a zsír, mint a marhahúsban. Talán mert a bölény állandóan kempingezik és sportol.

85 gramm átlagos darált marhában 12 gramm zsír van, míg ugyanennyi bölényben 7.

Pont az alacsony zsírtartalom miatt a bölényhúst sokkal rövidebb ideig kell sütni vagy grillezni, mint a lusta marháét. Ezt tapasztalati úton tanultam: utamat megszenesedett bölények tetemei kísérték. A bölényhúsból készült jó hamburger tehát nincs teljesen átsütve és nem tartalmaz szenet sem. Emellett bármit lehet beletenni, csakúgy, mint egy valódi hamburgerbe. Én minimalista módon nagyon kevés fűszert (só, bors) teszek hozzá, hogy a bölény édeskés, lágy íze jobban érvényesüljön.

Yoda is így szereti.

Bison

10 megjegyzés:

Unknown írta...

Szegény bölények! Tényleg nem sok él már Amerikában belőlük? De ugye nem szabadon élnek mint rég, hanem ugy mint mondjuk a tehenek.

JuditAu írta...

Akkor ez majdnem olyan, mint a kenguru hus...

ribizlifozelek írta...

Csilla, viszonylag sok van belőlük. Szabadon főleg nemzeti parkokban élnek, de több csorda él egyéb állami területen. A "húsbölényeket" is szabadon, ridegen tartják - valószínűleg kirugnák a karám oldalát :)

Judit, igen, csak az két lábon ugrál, ez meg négyen fut.

Névtelen írta...

A bölény vacsorához vegyétek fel az ezüst róka bundát a krokodilbőr táskát,kígyóbőr cipőt s majd heveredjetek le a kandalló elé a jegesmedve bőrre de a Yoda szemébe ne nézzetek ,hacsak nem Ő írta ezt a fejezetet

Jó Sir Robin a bátor írta...

Utána kellene néznem, biztos itt is lehet kapni bölényt. Lehet moos-t hamarabb kapnék. Az igazat megvallva azóta szeretném kipróbálni amióta Old Shatterhand először vette elő a csíkokra vágott és puskaporral sózott szárított bölényhúst a nyereg alól.

ribizlifozelek írta...

Nevtelen, nagyjabol felmillio husboleny van errefele.

Sir Robin, Rutlandban (MA) van egy bolenyfarm. De puskaporral sozott boleny szerintem ott sincs mar :)

Névtelen írta...

Ha újra több millió bölény is lesz az én James Cooper és Karl May nevelte gyermeki lelkemnek ez akkor is úgy esik mintha neked kutyabörre festett nemesi okleveleket dícsérnék

Unknown írta...

Miért nincs like gomb? :)

ribizlifozelek írta...

Csilla, mert ahhoz Facebook kellene :)

Nevtelen, ne tipord sárba őseink kutyabőrét!

Névtelen írta...

Puff a kirakat!!!!!!!!!!!!!
Lő mellé!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A megnemértettségszomorúeseteforogfenn és forog és forog és forog....jajjj,hogy szédülök Állítsátok meg Arthuro Uit!!!!!