2008. január 22., kedd

Az orvosságos ember


Temple Wash
Originally uploaded by ribizlifozelek

Még mielőtt elértünk volna a Goblin Valleybe, tettünk egy kitérőt. Egy Utah-könyvben olvastam, hogy nem sokkal a kőtörpök földje előtt van egy útelágazás, ahonnan el lehet jutni pár érdekes festett sziklához.
Utah és általában az egész amerikai délnyugat tele van sziklarajzokkal, festményekkel. Az az igazság, hogy keveset tudni ezekről a rajzokról. Nem is nagyon lehet. Korukat meghatározni nehéz. Ha van a közelükben valahogy datálható régészeti lelet, nem biztos, hogy azt sziklarajz alkotói készítették. (Ha egy bizonyos fajta sziklarajz körül bizonyosfajta település-törzs nyomait, eszközeit találni, az már segít valamit.) Az alkotásokat így lehet valamennyire datálni. Egyes motívumok felbukkannak ma létező törzsek művészetében, ami segíthet jelentésüket megmagyarázni. Persze az is lehet, nincs szó kulturális örökségről, egyszerűen látták pár száz éve egy sziklán a mintát és megtetszett nekik.. A rajzok, vésetek jelentését se nagyon lehet boncolgatni. Analógiákat fel tudnak állítani, elméleteket lehet gyártani, de egy 2000 éve eltünt, írásbeliséget nem ismert, mások által le nem írt nép gondolkodását igencsak nehéz kiismerni.
A Goblin Valley mellett talált falfesmények a Barrier Canyon stílushoz tartoznak. Egy részük valamikor leomlott a sziklafallal együtt. Minimum 800, maximum 4000 évvel elkészültük után (khm, kicsit bizonytalan ez a kronológia) egy másik kultúra a még ép (?) falfestmény mellé festett két alakot. Lehet, tetszett nekik a régi. Vagy féltek tőle és így akarták megtörni az idegenek rontó varázslatát. Vagy átvenni erejét. Vagy épp találtak egy üres falat és befestették. Arra sincs racionális magyarázat, hogy egy John nevű pasas miért pont e rajzok mellé karcolta be a saját nevét. Csak. Vagy bunkó akart lenni.
A sziklán nekem legjobban egy vállas UFÓ jellegű alak tetszett. Épp egy kígyót hajít egy üstbe, mellette egy sovány es egy kövér kutya kergetőzik. A jelentet egy madárember szemléli. Lehet, az orvosságos ember varázsol a kígyóval. (Vajon Asklepiosz kígyós botja mennyire befolyásol bennünket eme asszociáció kiötlésekor?) Vagy varázsfőzetet csinál. De az is lehet, hogy egy 5000 éves szakácskönyvet látunk: végy egy sovány és egy kövér kutyát és egy kígyót. Tedd fel a kígyót főni...
Sajnos a recept többi része elpusztult...

Nincsenek megjegyzések: