2008. január 3., csütörtök

Éjféli vacsora - egy tál lencse

DSCF0712

Mivel egy nap, két órán belül nem jó nagy mennyiségű kaviárt enni lazaccal, meg a hagyományok is mást diktálnak, így éjfélre csináltunk egy kis lencsét. Egyszer már megjártuk a lencsével, (főtt) életet találtunk benne, de nem adtuk fel, most friss lencsével próbálkoztunk, nem egyévessel. Mivel a lencsébe spanyol serrano sonkát tettünk, nem akartunk magyaros lencsefőzeléket vagy levest csinálni, inkább spanyolos lencsét csináltunk.
Arra számítottunk, hogy majd a lencsét petárdák robbanásai közepette csináljuk meg. De csend volt. Nem robbantottak, nem lövöldöztek, talán, mert ha valaki itt durrogtatni akar, legálisan megteheti. Fogja a puskát (pisztolyt), kimegy az első állami erdőbe és addig lő, amíg tart a tölténye. Ha pedig nagyon frusztrált, bemegy a munkahelyére és addig lő, amíg tart a tölténye - vagy amíg a seriff le nem lövi.
Este 10-kor kimentünk Yodával sétálni, több helyen látszott, házibuli van. A szomszéd hispánokhoz épp egy kisteherautó hozta az utánpótlás sört. Egyedüli rendellenesség egy, a járdán heverő ing volt: valaki a buli hevében a minusz 8 fokban letéphette magáról az felsőruhát.
A lényeg, hogy nem lövöldöztek, nem durrogtattak, nem petárdáztak egészen éjfélig, amikor volt pár petárda, aztán csend lett. A mormonok és a vendégmunkások nyugovóra tértek, mi pedig megettük a lencsét.

Spanyolos lencse 3 személyre
25 dk lencse
1 kolbász
1 nagy hagyma
100 g serrano sonka (vulgo: jamón)
1 kis pohár olaj
3 kanál bor
1 babérlevél
2 sárgarépe
3 kis krumpli (ha nagy, fel lehet vágni :)
2 szem fokhagyma
bors

csipetnyi sáfrány vagy pirospaprika

A lencsét fél órára beáztatjuk, hogy megszívja magát. Amig a lencse szív, mi kockára vágjuk a sonkát, felkarikázzuk a kolbászt, a sárgarépát és megpucoljuk a krumplit és blogot írunk.
A fél óra leteltével a lencsét feltesszük a tűzre ugy, hogy a víz éppen ellepje, majd beleöntjük az előkészített dolgokat, a bort és a babért. Ha szükséges, még öntünk utána egy kis vizet.
A hagymát, fokhagymát apróra vágjuk és olivaolajon üvegesre pároljuk, majd beleöntjük a levesbe, végül hozzáadjuk a sót és a borst. Lassú tüzön 40 percig főzzük. Aztán megesszük!!!!!

Nincsenek megjegyzések: