2008. október 22., szerda

A Pusztító Angyal


Eureka
Originally uploaded by ribizlifozelek

Eureka közepén találtunk egy rönkökből durván összerótt faházat. A bejárat mellett egy tábla hírdette, a házikó kulcsát a Painted Ladyben kell kérni.

Painted Lady for sale

A Painted Ladyben azonban ottjártunkkor csak egy ingatlanügynök telefonszámát lehetett megszerezni: ő árulta a boltocskát.

A rönkház bejáratánál láttam pár fényképet az egykori lakóról, aki kinn élt valahol a sivatagban, aztán a házat a 90-es években állami támogatást és önkéntes munkaerőt nem kímélve bevitték a faluba.

A fényképek alapján egy nagyszakállú kaukázusi hegyirabló lakhatott ott. Aztán utánanéztünk annak, ki is volt ez a Porter Rockwell nevű ember.

Porter eredetileg valóban egy nagyszakállú hegyirabló volt, aztán, amikor nyolc hónap után kijött a börtönből, elment világgá és a szenteste pont Joseph Smith házánál érte. Smith azt monda neki:

- Mostantól olyan leszel, mint Sámson, amíg nem vágod le a hajad, sebezhetetlen leszel.

A megtért Rockwell a biztonság kedvéért a szakállát se vágatta le ezentúl és életét a mormon vezetők védelmének szentelte. Ő volt Smith és Young személyes testőre. Porter részt vett Smith gyilkosainak üldözésében és valósznűleg többüket személyesen végezte ki. A szerencsésebbeket lelőtte, a pechesebbeket lefejezte.

Portert vádolták a Missouri volt kormányzója elleni gyilkossági kísérlettel. A bíróság előtt Rockwell a következőképpen védekezett:

- Akire én rálövök, az ottmarad. Ez az ember meg él.

Rockwell sajátos mormon volt, alkoholt fogyasztott és sörfőzdét működtetett. Volt egy fogadója is. A sors fura fintora, hogy a többé-kevésbé megtért bűnös egykori fogadója helyén ma Utah legnagyobb börtöne terpeszkedik.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hehe, gyönyörű történet :)

ribizlifozelek írta...

Köszi :)