2008. október 19., vasárnap

Tagine


Chicken tagine
Originally uploaded by ribizlifozelek

A tagine (a francia kultúra emlőin felcseperedetteknek tajine) egy ősi marokkói főzőedény. A tunéziai nacionalisták szemében egy ősi tunéziai főzőedény. De ebbe most ne menjünk bele.

A tagine két részből áll. Van egy alja, ebben készül az étel. Van egy kúpos teteje, itt tanányznak a gőzők. A taginet tetejénél fogva meg lehet emelni és nem égetjük le a kezünket.

Tajine

A tagineban lassú tüzön lehet főzőcskézni. A szakemberek szerint a lassú tűz mindenféle extra ízeket hoz ki a húsból. Úgy tudom, általában nem az állat legjavát szokták tagineban főzni. Ehhez képest, amikor pár hete Brüsszelben egy marokkói étteremben tagineban készül ételt ettem, a bárány finomabb részei úszkáltak a lében.



Mi a tagineban egy kis olivaolajon megsütöttünk egy apróra vágott csirkemellett, miközben hozzátettünk egy kis sáfrányt, apróra vágott hagymát, gyömbért, sót és borst. Hozzákevertünk eg belülről alaposan megsózott, megborsozott citromot, amibe még egy babérlevelet is tömtünk. Lassú tüzön 30 percig sütöttük, hozzátettünk még egy kis citromlét, végül beleszórtunk egy kis koriandert, olivabogyót és petrezselymet.

Nagyon finom lett és még jobban nézett ki:

Chicken tagine

2 megjegyzés:

Ziebi írta...

És mivel ettétek? Rizzsel? :)

ribizlifozelek írta...

Kuszkusszal.