Chicen with mole sauce
Originally uploaded by ribizlifozelek
Régóta kíváncsiak voltunk arra, milyen is az a mole. Az ember kíváncsi, bohó és fiatal.
A mole eredetileg szószt jelent (guacamole, guaca, azaz avocadó szósz). Amit itt az Egyesült Államokban mole néven ismernek, az a Puebla állambeli mole. Csilipaprika, mogyoró, szezámmag, csokoládé. Az egésznek enyhén krémes állaga van (Yoda csinál ilyet a sok tejtől.)
A molét lassú tűzön kellett forralni, hozzáadni egy kis vizet és besűríteni. A molét csirkére öntöttük. A csirkét sóval, borssal, köménnyel készítettük úgy, hogy olajon pirított fokhagymára tettük rá és cayenneborssal csípősítettük.
Mivel a recept azt tanácsolta, az egészhez nopalistost ettünk. A nopalistost a nopal kaktuszból csinálják. Abból, amiről a prérifarkas lecsurog a kengyelfutó gyalogkakukkban.
A kaktuszleveleket felszeletelik, megfűszerezik és az eredményt savanyúságnak, salátának fogyasztják, esetleg levesbe vagy rántottába teszik.
Úgy kell elképzelni, mint a rendesen felszeletelt pacalt, csak épp a színe zöld. Gondoljunk bele, zöld pacal.
Ízre picit olyan volt, mint a kovászosuborka.
Én az egészet legszívesebben tejföllel ettem volna. A tejföl kíválóan illene ehhez az ételhez. A falatot körbe lehet venni egy darab tejföllel, ami megakadályozza az ízlelőbimbók kiégését és a minimálisra csökkenti az érzékelést. Persze nem volt annyira csípős. Sajnos annyira csokiízű sem, hogy a többi ízét megbocsájthassam.
3 megjegyzés:
Ez borzasztóan hangzik :)
Egyszer élünk?
Azt hittem a kaktusz szerves része az ebédnek. Azért elfogyott? Yoda mit szólt hozzá?
Kozben besurusodott a csokimartas. Lehet, igy jobb lesz.
A pacalforma kaksztus szerencsere nem lett barna...
Megjegyzés küldése