2008. október 20., hétfő

Mormon kávé


Coffee
Originally uploaded by ribizlifozelek


A mormonok nem ihatnak szeszesitalt. (Sört sem - sok helyen ezt külön kiemelik: a "Parkban alkoholos italok és sör fogyasztása tilos.") Teát sem isznak. Meg kávét sem.

A vallásalapítók megtiltották a mormonoknak a szeszes és élénkítő italok fogyasztását. Szerencsére a kóláról még nem beszéltek. Kólát lehet inni.

Hideg reggeleken, társaságban azonban jó valamit kortyolgatni. A mormonoknak így szükségük volt pótkávéra.

A 19. században (is) sokan úgy gondolták, hogy a koffein egészségtelen. Így volt ezzel John Kellogg is. Egy legenda szerint müzlis Kellogg jótékonyságból főzöcskézett egy kórházban, ahol egy Post nevű fickó megkérdezte, hogyan lehet koffein nélkül kávészerű italt keverni.

Ice cream coffee

Kellogg megmutatta. Post elkérte a receptet. Kellogg mindenféle gabonamagvat, kivonatot kevert össze. Post megkóstolta, ízlett neki és a terméket Postumnak nevezte el.

Idővel a gyártási jogok a Kraft tulajdonába kerültek. A termék nagy siker volt az adventisták és a mormonok körében. Ők azonban mégsem jelentettek nagyon-nagy piacot, az idők pedig változtak, egyre kevesebben ittak Postumot. A Kraft meg is szüntette a termék forgalmazását.

Jól értesült Postum-függők alaposan bevásároltak. A Postum-halmozók pedig jó üzletet csináltak: az eredetileg pár dolláros termék 40-70 dollárért kel el az e-bay-en. Mások bojkottálták Kraft termékeit, megint mások megpróbálták kikeverni a valódi Postum receptjét.

A Kraft pedig kivár, talán reméli, sokkal több mormon lesz és újra gyárthatja a koffeinmentes búzakávét.


Postum Original, 8 oz

Nincsenek megjegyzések: