2008. március 9., vasárnap

Óraállítás


Goodsell
Originally uploaded by ribizlifozelek

Az idő soha-soha meg nem áll,
az órák róják szüntelen az útjukat,...

Stirlitz - A tavasz tizenhét pillanata

Ma - március második vasárnapján, hajnali kettőkor - átállították az órát. Európában erre majd kicsit később, március utolsó vasárnapján hajnali egykor kerül sor. Kivéve Oroszországot. Ők ugyanezt kettőkor teszik meg.
Az abszolút anarchia Antarktisz, ahol télen mindig sötét van, nyáron mindig világos, az egyes kutatóállomások pedig anyaországuk idejéhez igazodnak.
Persze az Egyesült Államokban sem panaszkodhat - elvégre ez egy szabad ország és mindenki azt csinál, amit szabad. Az USA területén összesen kilenc időzóna létezik. Ezek közül a legtöbben átállítják az órát. Néhányban nem. Egyes városokban átállítják. Másokban nem. A hegyi (mountain) időzónába tartozó Arizona nem állitja át az órát, szerintük az idő úgy jó, ahogy van. A navajók azonban úgy gondolták, hogy ők inkább átállítják óráikat, ezért az arizonai területen lévő navajo rezervátumokban átállítják az órát. A helyzetet bonyolítja, hogy a navajo nemzet területe átnyúlik pár szomszédos államba is... Ennél is viccesebb Minneapolis és StPaul Minnesotában: az ikervárosokban a hatvanas évek végén óriási vita dúlt arról, hogy átálljanak-e a nyári időszámításra vagy sem. Minneapolisban azt mondták, ők a szövetségi normákhoz alkalmazkodva nem tekergetik az órát. St.Paulban viszont úgy érezték, nekik ez jó. A két, Budához és Pesthez hasonlóan szervesen összetartozó város között így hirtelen egy óra különbség keletkezett.
Természetesen ez nagyban is így van: az egyes államok különböző időpontban cserélik le az időt. Volt olyan év, hogy csak Iowa különböző pontjai 23 különböző pillanatban kezdték tekergetni a mutatókat. Természetesen van központi, szövetségi szabályozás, amit a tagállamok vagy elfogadnak, vagy nem, vagy alkalmazkodnak hozzá, vagy nem. Alaszkában például el akarják törölni az óraállítást, mert ott nyáron úgyis majdnem mindig világos van. (Alaszka nagy, igazából két időzónában kellene legyen.) Egy idahói szenátor azzal támogatta az óraátállítást, hogy ilyenkor az emberek többet járnak gyorsbüfébe és több sültkrumplit esznek. Mivel Idaho fő terméke a burgonya, ezzel támogatják a hazai mezőgazdaságot.
Valahogy azért működik ez az ország. A Nap meg csak kel és nyugszik.

Nincsenek megjegyzések: