2009. május 12., kedd

Közlekedés az iskolák körül


St Mark's School
Originally uploaded by ribizlifozelek

Pár napja kutyasétáltatás közben (Yoda rendes volt és megint elvitt sétálni) egy izgalmas bokor mellett állva végre nyugodtan meg tudtam nézni munka közben a jelzőembereket, csakúgy, mint a múltkor az iskolabuszt.

Nem tudom, hogy kellene a jelzőembereket magyarul hívni, angolul crossing guard e szakma neve, de mivel manapság divat mindent megszépíteni, hívják őket traffic monitor-nak vagy school crossing patroller-nek is. Kis csúsztatással magyarul nevezhetnénk őket bakternek.

Amikor kezdődik vagy véget ér a tanítás, bekapcsolják az iskola környéki zebrákon a sárgán villogó figyelmezetető lámpát.

School zone

Az oszlopon felirat tudatja az autósokkal, hogy amikor villog a lámpa, akkor ott húsz mérföldre (harminc km/h-ra) kell lecsökkenteniük a sebességet. Ezt a sebességkorlátozást a zebra után pár méterrel fel is oldják.

A fokozott biztonság érdekében több átjárónál, főleg általános iskolák környékén, megjelennek a jelzőemberek A jelzőemberek lehetnek önkéntesek, iskolai dolgozók vagy fizetett alkalmazottak. Olyan is előfordul, hogy a szülők dobnak össze pár dollárt, amiből alkalmaznak valakit, de néha még öregdiákok is elvállalják - ingyen - ezt a feladatot. Nagyon ritkán a jelzőember egy közlekedési rendőr.

A jelzőember kitesz egy-két szines bólyát az út közepére, felvesz egy fényvisszaverő "kukásmellényt". (A kukásnak itt nincs mellénye, mert általában nem száll ki az autóból.) Néha van egy hordozható stoptábla a kezében, amit meglóbál, az autók pedig megállnak. Azt hiszem, maguktól is megállnának, de jobb vigyázni. A jelzőember, akinek a helyi argóban nyalókabácsi vagy nyalókanéni a beceneve, szépen elmondja a gyerekeknek, hogy körül kell nézni, mielőtt lelépünk az útról.

LOOK!

Aztán, akár egyesével is, átkíséri a gyerekeket, akik boldogan szaladnak tovább.

A jelzőembernek nincsenek hivatalos jogosítványai (hacsak nem rendőr). Annyit tehet, hogy ha egy autós nem tartja be a szabályokat, továbbítja a vétkes rendszámát a rendőrségre.

Azt hiszem, nincs is nagyon erre szükség: jó párszor álltam már hosszú (tíz)perceket dugóban egy közeli iskola előtt, ahol egyesével, de folyamatosan szállingóztak át a gyerekek jobbról balra és balról jobbra.

Az autók türelmesen álltak, senki se próbált átfurakodni, sőt, még csak lassításra se kényszerítették a gyalogost. Megvárták, hogy elmenjen. Persze Salt Lake City egy kisváros, az aglomerációja alig 1.2 milliós, szóval, az emberek nyugodtak. New Yorkban lehet, másként van.

Speed limit

2 megjegyzés:

Gyárfás András írta...

Forgalomirányitó!Pontosabb szavunk még nincs erre de a bakter helyett az utca csőszt használnám.

ribizlifozelek írta...

Az utca csosz jo :)
Lehetne meg gyerekcsosz is.
Esetleg zebracsosz.