2009. június 19., péntek

Fogadó a 66-os út mellett


Painted Desert Inn
Originally uploaded by ribizlifozelek

A 66-os útat elnyelte az autópálya, nagy része ne m is létezik. Mellékútként vagy városokban néha felbukkan, de sok helyen elhagyatott és porlik szét.

Az egykori legendás főutat ősi autóroncsok szegélyezik. Egy ilyen matuzsálem mellett álltunk meg. Ennek az autónak szerencséje volt, megtalálták, egy talapzatra emelték ls kinevezték emlékműnek.

Abandoned

Rengeteg hasonló roncsot láttnk mindenfele. Nem tudni ki volt gazdájuk, eljutott-e vágyott céljához vagy ottragadt valahol a pusztaságban.

Sikeres lett-e vagy kudarcot vallot? Senki se tudja. Autóik ott bomlanak szét a 66-os út mentén. Alkatrészeiket évtizedekkel ezelőtt elhordták. A belsejük jó része fából készült, a száraz arizónai klíma azonban megóvta őket a további enyészettől. Volt olyan, amiben a kormány gumi fogantyúi, a pedálok és a váltókar is megmaradt.

Emptiness

A króm alkatrészek azonban ma is büszkén csillognak és emlékeznek a régi dicsőségre.

Lehet, érdemes lenne egy hosszú utazást szentelni ezeknek a rejtőző relikviáknak.

Old car - new car

Pár mérföldre az elhagyott autótól egy másik relikviát láttunk. Erre az épületre készültünk is - mégis nagyon meglepett. Ránézésre több száz évesnek mondtuk volna, pedig nyolcvan sincs.

Painted Desert Inn

A Painted Desert Inn a harmincas években épült, amikor nemzeti parkká nyilvánították a megkövült erdőt. A nemzeti park építtette a fogadót a 66-os út közelébe, hogy a park úri látogatói egy elegáns és a helyhez illő szállodában tölthessék az éjszakát.

Painted Desert Inn

A park a hetvenes évekre kinőtte a fogadót, az épületet el akarták dózerolni. A nemzeti park látogatói fogtak össze, hogy megmentsék a bezárt fogadót az enyészettől. Ekkoriban a parkot egy hiperkritius vezetőség irányította, nem szívesen állííttattak helyre összedőlő romokat és nem érezték idevalónak az egykori fogadót sem.

Painted Desert Inn

A népharag előtt meghajoltak, nem rombolták le a fogadót - hagyták, hogy a természet tegye a dolgát.
A épület viszont csak nem volt hajladó összedőlni, így nyitottak benne egy könyvesboltot.

Fogadónak kicsi volt a ház, de könyvesboltnak nagy. Beletettek egy kiállítást is, de a nagy része most is üres. De legalább megvan és szép.

Painted Desert Inn

2 megjegyzés:

Ziebi írta...

Ez az a 66-os út ami a Verdákban van?

ribizlifozelek írta...

Igen az.