2009. június 11., csütörtök

Séta Elyben


American cars
Originally uploaded by ribizlifozelek

Élveztük rövid sétánkat Elyben.

Elyt ha nem lenne, ki kellene találni. Amíg az útvonaltervet csináltam, az volt a benyomásom, a város azért létezik, hogy kitöltse az űrt a térképen. A város a nagy semmi közepén van. Északon Wendover és Wells 120 és 139 mérföldre van. A nevadai Euréka 97 mérföldre van nyugatra, Pioche 105 mérföld délre, a utahi Delta 153 mérföld keletre. E pár ezres kisvárosok és a négyezer lakosú Ely között csak Schellbourne-féle tanyák vannak. A "világvárosi" McGill pedig már Ely elővárosa.

Ely

Hihetetlen volt ez a világvégi nagyváros, ami alig több, mint évszázados történelme során többször tönkrement és felemelkedett. Ha a réz, ezüst, arany ára felmegy, Ely feltámad, új bányászok érkeznek, több lesz a munkahely, az adó, a városka prosperál. Ha csökken e fémek iránti kereslet, elbocsátják a bányászokat, bezárják a bányák jó részét, megszűnik az ércfeldolgozás, és amit kitermelnek, azt vasúton elviszik Seattlebe, behajózzák, Japánban kipakolják és kohósítják.

Őrült ez a világ.

A város ivóvizét is az egyik bányától kapta. Pár éve Ely önkormányzata és a Salt Lake City felett a világ egyik legnagyobb gödrét kiásó Kennecott bányatársaság összekapott valamin, mire a bányatársaság kijelentette, akkor leszereli a városba tartó vízvezetékeket és eladja ócskavasnak. Úgyis az övé.
Aztán megegyeztek. Négyezer ember csak nem maradhat víz nélkül.

Feeding the monster

A városka közepén magasodik hat emeletével a Hotel Nevada, ami a huszadik század harmincas éveiben az állam legmagasabb épülete volt és helyi viszonylatban ma is egy elegáns szálloda.

Hotel Nevada

Kaszinójával, csillogó folyósóival a szálloda a világvárosi lét látszatát kölcsönzi Elynek. És még félkarú rablói is vannak. Homlokzatáról az "Ismeretlen szerencsevadász" neonszobra bizakodva néz le a városkára. Esténként a szobor díszkivilágítást is kap. Tiszta Vegas.

Hotel Nevada

Ely a bányák mellett igyekszik a turistákat is idecsábítani. Van egy jó kis vasútmúzeumuk (ami épp zárva volt - egyéni pech), noszalgiagőzösük, ami rengeteget megy a pusztában, hogy elérjen valahova a pusztába és visszajöjjön.

Valamennyire helyreállítottak pár közeli, elhagyott várost és temetőt, megmentették az enyészettől a szénégetőkemencéket és telefestették a belvárost történelmi falfestményekkel. Volt itt városalapító baszk pásztor, bányagödröt ásó vájár, stb. Siqueiros szerette volna ezt a helyet.

Charcoal ovens

Mi inkább hazamentünk a kempingbe.

1 megjegyzés:

Peter Barabas írta...

Nekem erről a VErdák c film jutott eszembe...mármint a városkáról :)