2009. június 8., hétfő

Wendover


Nevada, Utah
Originally uploaded by ribizlifozelek

A sónézegetés után Wendovernél letértünk az autópályáról. Wendover mellett többször elsuhantunk az autópályán. Még sose voltunk ott, pedig a várost rengeteget reklámozzák Salt Lake Cityben.

Wendover a hideghábrú korát idézi - ugyanis kettő van belőle. Van egy
Wendover (Kelet) és egy Nyugat-Wendover. Wendover (kelet) lepattant, haldokló település, West-Wendorver egy virágzó kaszinóváros.

Kelet-Wenndoverben nem lehet alkoholt kapni és kaszinózni.
Nyugat-Wendoverben mindezt lehet; folyik a pia és a pénz. A két
települést egy, az aszfaltra festett fehér vonal választja ketté.

Eredetileg Wendovert azért alapították, hogy a transzkontinentális
vasútnak legyen hol megállnia a sóssivatag után. Később a városkák a
hadseregből éltek, a második világháború alatt bombázók - az atombombát ledobó Enola Gay személyzete is - itt gyakorlatoztak a semmiben.

Wendover

A szerencsejáték jobb üzlet volt a hadseregnél is. Mivel a utahiaknak otthon nehéz szeszt inniuk és szerencsejátékot játszaniuk, Salt Lake Cityből két órát autóznak - vagy utaznak egy ingyenes buszon -, hogy elkölthessék a pénzüket a nevadai (West)-Wendoverben. Nyugat-Wendover annyira utahhoz kötődik, hogy a Nevadában hivatalos Csendes-óceáni zónaidő helyett a városka a utahi, hegyvidéki időzónához tartozik.

Wendover

Nyugat-Wendover gazdagodott, Kelet-Wendover szegényedett. Egy nyugati család átlagosan évi 34 ezer dollárt visz haza, egy keleti 31-et. A két Wendover pár éve összefogott, hogy egyesülhessenek és Utah-Wendovert csatolják Nevadához.

Mindkét Wendover borzalmas hely. A főutca mentén borzalmas szállodák és borzalmas kaszinók sorakoznak és pár a naptól megháborodott turista gyalog próbál eljutni egyik intézményből a másikba.

Ha azonban kicsit megnyújták a lépést, máris Wendover Will lábainál találják magukat, ahol végetér a járda és újabb sivatag kezdődik. Jobb, ha betérnek egy kaszinóba, isznak egy sört, huszonegyeznek egy kicsit és remélik, Will segít nekik nyerni és nem az ingyenes busszal kell hazamenniük - esetleg gatya nélkül.

Wendover Will

Nincsenek megjegyzések: