2009. június 10., szerda

A szénégetők


Charcoal Ovens State Park
Originally uploaded by ribizlifozelek

Nem hittük el - ott álltunk az órák óta keresett szénégetők előtt. Yoda a megilletődéstől egyből pisilt egyet. Mi meg bámultuk a precíz kőművesmunkával összerakott kúpokat.

Is it the entance for cats?

Az ezüstöt 1870 körül találták meg a környező hegyekben. Az olvaszókemencéknek jó minőségű faszénre volt szükségük, ezért épültek 1876-ban a kemencék. Olasz "vendégkőművesek" faragták precízen a köveket. Az olaszok minőségi munkát végeztek. A "boksák" csak pár évig üzemeltek, aztán megépítették a vasutat, ami olcsón szállította a jó minőségű kokszot. Faszénre nem volt többet szükség. 1879-ben be leállították a termelést.

Charcoal Ovens State Park

A kemencéket magukra hagyták, időnként banditák vertek bennük tanyát, néha pásztorok húzódtak be ide a viharos idő elől. A környező hegyeket járó szerencsevadászok is menedékre leltek a kupolák alatt.

Charcoal Ovens State Park

Később a helyi aranyifúság "használta" őket. Ezt is kibírták. Közel százharminc évig senkit sem törődött velük, a masszív építmények azonban egykedvűen bírták a megpróbáltatásokat.

Charcoal Ovens State Park

Csend volt. Egy lelket sem láttunk. Zúgott a szél, hajladoztak a füvek, csobogott a patak. A táj gyönyörű volt, a kemencék szépek.

Charcoal Ovens State Park

Jó félórát nézelődtünk itt, két-három órát kerestük a helyet. Tetszett, végül is megérte. Még volt itt pár látnivaló, de inkább elmentünk A Városba, Elybe.

Charcoal Ovens State Park

4 megjegyzés:

Ziebi írta...

Csodálkozom hogy valaki még nem látott bennük meg valami kihagyhatatlan üzletet :)

Mittudomén...meditáció és éhezőkúra, 1 hetes, befizetik a zsét, bedugják őket a kemencébe, és ha túlélik megtisztul a lelkük, vagy ilyesmi. :)

ribizlifozelek írta...

Beteszik oket a kemencebe es kisul beloluk a zsir.

Parmezán írta...

A kitartó keresés meghozta a maga gyümölcsét (boksát)

ribizlifozelek írta...

Turelem boksat terem.