2009. június 26., péntek

Yoda repülős papírjai


Yoda
Originally uploaded by ribizlifozelek

Yodának sokféle papír kell ahhoz, hogy eljöhessen repülővel Magyarországra. Tavaly akkurátusan leírtam a blogba, mi mindent kellett beszerezni.

Most elmesélem mindezt mégegyszer, hátha valaki megint szeretne kutyát repülővel az Amerikai Egyesült Államokból Magyarországra vinni. (Kedves olvasó, amit leírok, az kétezerkilences állapot. A dolgok, szabályok, bürokraták, a világ változik! Az egyes országok szabályozásáról most nem írok, erről a tavalyi bejegyzésben volt szó, de tudom,azok a szabályok is változnak.)

Az EU nehezen böngészhető oldalai között lapul egy, ami az Unión kivüli országokból behozott állatok helyzetét szabályozza. Alaposan el kell olvasni, nem könnyű olvasmány. (Mondom ezt pár latin nyelvű kódex elolvasása és lefordítása után.)

Ezen az oldalon az EU rengeteg hivatalos nyelvén fellelhető a belépéskor felmutatandó dokumentum kétnyelvű változata. Mi az Állategészségügyi Bizonyítvány magyar-angol változatát töltöttük le. Ezt a papírt ki kell töltetni az állatorvossal, aki igazolja, hogy a kutya be van oltva veszettség ellen, van benne EU-szabvány mikrochip - ami szintén kell.

Az EU-s oldal azt írja, érvényes veszettség elleni oltás kell. Ez megtévesztő, ugyanis a legtöbb amerikai államban a veszettség elleni oltás három évre érvényes. Az EU-ban évente kell szúrni a kutyákat.
Az oltás tehát nem lehet egy évnél régebbi és nem lehet egy hónapnál korábbi. Az erről szóló igazolást pedig az indulás napja előtt maximum tíz nappal lehetett kiállítani és amerikai hatósági állatorvossal hitelesíteni kell. Misztikus okokból emellé jár egy APHIS 7001 nevű sokpéldányos sajtpapír, amit szintén hitelesíteni kell. Az EU elvileg nem kéri, de az amerikaiak adják. Viszont visszafele megkönnyíti a bejutást az USÁ-ba. Elvégre ez az ő dokumetjük. Az APHIS 7001-et az állatorvos adja.

A légitársaságok kérhetnek egy Veterinary Certificate For Domestic & International Airline Travel című papírt. Mi Deltával jöttünk, a Delta csak akkor kér ilyet, ha a kutyát feladják csomagba. Kabinba, az utastérbe nem kell. Mi paranoiásak voltunk és biztos, ami biztos alapon beszereztük a cetlit. Ennek kitöltéséhez elég volt a mi állatorvosunk.

Ez így pofonegyszerű és talán ezért én sehol sem találtam meg így leírva. Mindezek az információk több weboldalon vannak szétszórva. A legtöbb magyar és uniós bürokratát nem az egyszerűségért és a világos fogalmazásért fizetik.
Mi felhivattunk több magyar állatorvost és hatósági állatorvost egyik sem tudta, mi kell vagy egész mást mondott. (Pl igazolás arról, hogy nincs beteg kutya a környéken, stb.) Persze arra semmilyen garancia nincs, hogy az Európai Unió tag Magyarországon valaki is betartja vagy akár csak ismeri az EU előírásait. Vagy hajlandó alkalmazni őket.

Egyetlenegy helyről kaptunk korrekt és - ismereteink szerint pontos - tájékoztatást, az amerikai, utahi hatósági állatorvostól.

2 megjegyzés:

Cinkapanka . . . írta...

Huh, nem egyszerű dolog a kutyával repülés.
Yoda egyébként, hogy viselte az utat?

ribizlifozelek írta...

Szerintem egesz jol. Jobban, mint sok ember:

http://ribizlifozelek.blogspot.com/2009/06/yoda-repul.html