2009. június 9., kedd

Pihenő McGillben


McGill
Originally uploaded by ribizlifozelek

Civilizáció-hiányunk volt. Sehol egy város, sehol egy benzinkút, sehol egy gyorsétterem. Csak hegyek, völgyek és az út. Meg néha egy szembejövő autó.

Wendover már a civilizáció védőbástyájának tünt, Schellbourne pedig egy előretolt helyőrségnek. Vagy vendéglőnek a világ peremén.

Ezért is üdvözöltük kitörő örömmel McGill házait. HÁZAK! UTCÁK! EMBEREK!

McGill

Hiába volt már közel aznapi célunk, hiába nem terveztünk semmilyen nézelődést Elyig, megálltunk.

McGill egy kisváros, ahol nem sietős az élet. Amikor kikászálódtunk az autóból, láttuk, hogy A Bárból kilép egy idős bácsika és lassan elindul autója fele. Ekkorra mi már sétatempóban magunk mögött hagytuk A Kocsmát és A Posta előtt jártunk.
A Postából egy kövér, szakállas, kovbojkalapos fickó lépett ki csomaggal a kezében. Mi már szinte a faluvégén voltunk.

McGill

McGill valamikor virágzó bányaváros volt, ahová mindenhonnan sereglettek a bányászok, hogy dolgozhassanak, majd keresetüket eligyák a bánya kocsmájában. Volt itt osztrák-magyar, japán, görög és ír bányásznegyed. A főutca mentén villák, boltok, kocsmák sorakoztak és még mozi is volt itt.

Abandoned theater

A bányák (és a bányászok) kimerültek, a tulajdonos elhunyt, utódai nem tudták egybentartani a birodalmat. McGill lakossága elköltözött, az egykor pezsgő negyedek elnéptelenedtek, a sok-sok szalonból egy kocsma maradt. Az osztrákok, magyarok eltüntek, a monarchiára csak a lakosság 2.3%-át kitevő horvát kisebbség emlékeztet. (A 2.39% horvát négy főt takar.) A túlélésért küzdő, néha nyitvatartó régiségboltok a dicső múlt relikviáit árulják. A bányafelügyelő egykor fényűző villája - ahol még cselédszoba is volt! - elhagyatott, valaki tüzifát tart földszintjén. Kovácskoltvas kerítését rég eladták.

McGill

A bácsi közben elérte autóját és keresni kezdte a kulcsot. Mi a bezárt boltokat néztük. A büfé még akkor szünt meg hotdogot árulni, amikor a donutot doughnutnak írták.

Doughnuts

Tetszett a városka, ugyanakkor azonban reméltük, Elyben valamivel több lesz az élet. Yoda lelkesen szállt be az autóba. A tükörből láttam, hogy a bácsinak is sikerült beszállnia hatalmas csatahajójába. Azt már nem tudtuk meg, elindult-e az autója, mert már mentünk is tovább.

Business Hours

2 megjegyzés:

Ziebi írta...

Mit bányásztak itt,

ribizlifozelek írta...

Foleg ezustot es rezet.