2010. február 4., csütörtök

Házhozszállítás


Winder Milk
Originally uploaded by ribizlifozelek

Sok amerikai film kelléke a középosztálybeli otthonokba kiszállított tej. A tejesember leteszi az üvegeket a tornácra, elviszi az üreseket és a reggeli kávéba már a friss tejet lehet önteni.

Valamelyik nap egy verandán láttunk egy robusztus, nagy hűtőládát. Megtudtuk, az élelmiszert házhozszállító cég abba pakolja bele az árut.

Lynch house

A Winder, az egyik legrégibb, 127 éves ilyen cég a Délnyugaton már nem csak tejet szállít házhoz. Szinte bármilyen élelmiszert lehet házhozszállíttatni. A Winder és a többi online élelmiszeráruház között van azonban egy nagy különbség. A Winder friss, helyi termékeket kínál. Büszkén emlegetik, hogy a valódi üvegben [sic!] házhozszállított tej 24-32 órával korábban még egy tehénben volt. A hús sétált és nem azért néz ki jól, mert több hormont evett, mint Kalifornia kormányzója. Antibiotikumot meg akkor láttak a Winder általá forgalmazott holmik, amikor valamelyik farmer bekapott egy pirulát.

Cow

A zöldség is helyben termett és frissen szedett. A sajtok jó része is a helyi állatokból bukkan elő. A készételek, pizzák, tacók egy helyi - félig-meddig bio - lánc, a Rico termékei. (Az, hogy a Rico tulajdonosai ostobák és azt mondják, hogy ők hormonmentes húst forgalmaznak, az inkább az oktatási rendszerre vet rossz fényt.)

Oh, no! It must be something artificial...

A legtöbb élelmiszer organikus (bio), nem volt permetezve, hormonkezelve és helyi farmerek termesztik. A kenyeret még a kiszállítás napján sütik szorgos - és valószínűleg spanyolul átkozódó - munkások.

Cow wash

A Winder egyszerűen dolgozik. Hetente egyszer szállítanak. Egy kiszállítás kevesebb, mint három dollárba kerül, függetlenül a rendelt áru értékétől. A megrendelő megveszi a megfelelő méretű hűtőtáskát és vállalja, hogy legalább fél évig rendszeresen rendel a cégtől.

A termékek alig drágábbak, mint egy szupermarketben, viszont az organikus élelmiszerek olcsóbbak még olcsóbbak is. A szállítók reggel nyolcig befejezik a holmik terítését. Mindent ott hagynak a megrendelkők teraszán a hűtődobozban.

A rendelést előző este nyolcig kell leadni vagy módosítani online.

Egy baj van csak a Winderrel. Csak kertesházakba szállítanak ki.

Meat

5 megjegyzés:

Pyry írta...

ezen a hormon-free táblán mióta röhögünk.. :D

Nekem az antibiotikum mentes tehenekről mindig az jut eszembe, hogy vajon beteg állatok húsát/tejét veszik a megszállottak, vagy azok a tehenek annyira nagyon biók, hogy a betegséget hírből sem ismerik? Talán robotehenek?

ribizlifozelek írta...

Lehet, sugarzassal tavolitanak el beloluk minden nemkivanatos bacit :)

Pyry írta...

ezaz! sugárzás ami válogat! :DDD
persze biosugárzás, cask hogy szó ne érje a ház elejét :D

ribizlifozelek írta...

Nem valogat :) De ez csak kesobb derul ki...

Parmezán írta...

Szóval Amerika sem tökéletes. Diszkriminálják a kertes házat nélkülőző lakosokat.