2010. február 21., vasárnap

Olvasd le a büntetést!


Public Library
Originally uploaded by ribizlifozelek

Kedvenc könyvtáram honlapján olvastunk egy érdekes hírt.

Ha egy 18 év alatti olvasók leolvashatják a büntetést, amit a késve visszavitt könyvek miatt kaptak.

Le kell ülniük egy könyvvel olvasni. Olvashatnak magukban vagy felolvashatnak kisebb gyereknek. Tíz perc olvasásért egy dollár büntetést engednek el, ha a kamasz egyedül olvas. Egy óra alatt hat dollár büntetést olvashatnal el. A McDonald's-ban egy pénztáros hét-hét és fél dollárt kaphat egy óra munkáért. Azaz egész jól 'fizet' az olvasás. Ha felolvas egz kicsinek, akkor mindkettejük büntetése csökken.

Nem tudom, pedagógiailag hasznos-e így lecsökkenteni a büntetést - de biztos jobb leolvastatni, mint kifizettetni a szülőkkel. Vagy erre költeni a különféle diákunkával keservesen megkeresett dollárokat. Olvasás közben talán valami ragad is a fiatalra.

Persze ha késve vitte vissza a könyvet, akkor ebből az következik, hogy jár könyvtárba - például dvd-t kölcsönözni. Ha meg jár könyvtárba, akkor nagyon nagy baj nem lehet. Hát még ha azt is megtanulja, hogy időben vigye vissza a könyvtári könyvet - mert akkor még olvasnia sem kell.

4 megjegyzés:

Ziebi írta...

Nagyon jóóóó :)

ribizlifozelek írta...

Szerintem is.

vadászeszter írta...

Szia Ribizli!Imádom az itteni könyvtárakat! Dvd-k, szuper könyvek, mesedélelőtt gyerekeknek, olvasókör felnőtteknek...! Ha nem lennének ilyen programok, már rég besunnyadtam volna:) AZ e leolvasás pedig halálos. Kár, hogy elmúltam már 18:)

ribizlifozelek írta...

Eszter, az a baj, hogy nem azt nezik, ki hany evesnek erzi magat, hanem, hogy mi van beirva a papirjaba, egyebkent mehetnenk mi is leolvasni a tartozast :)