2010. február 1., hétfő

A közös ló - egy érdekes autóbérlés


u car share
Originally uploaded by ribizlifozelek

Az egyetemen láttuk a 'közösségi bérautót'. Ezzel a találmánnyal először Bostonban találkoztunk, most úgy néz ki, Utahba is megérkezett. (A képeken látható autók a legelső kivételével illusztrációk.)

A U Car Share és a hasonló cégek egy érdekes üzleti modellt találtak ki. A cég tagsági programjában résztvevők bérautóként használhatják a cég autóit. Az éves tagsági díj 25 dollár. Az autót online kell lefoglalni, előre meg kell adni, hány órát kíván vezetni a bérlő. Fizetni a vezetett órák alapján kell, 10 mérföldes távig a használati idő és megtett távolság függvényében. Napi 10 és 180 mérföld közötti megtett út esetén nincs 'kilométerdíj', e fölött pedig újra kell fizetni.

A benzin és a közelező biztosítás, valamint a CASCO benne van az árban. (Az önrész 500 dollár.)

Abandoned car

Az autók megadott helyen parkolnak, oda is kell őket visszavinni. Megfelelő dobozban az autóban lehet háziállatot szállítan. Dohányozni tilos.

Miután az autót a bérlő online lefoglalta, a tagsági kártyájával kinyitja az autót és a kesztűtartóból kiveszi az indítókulcsot és mehet is. Itt van egy benzinkártya, amivel meg kell tankolni az autót, ha a tank háromnegyede kiürül.

Az autó bérleti díja egy órára 4.95$. A kilométerdíj 59 cent mérföldenként tíz mérföldig. Ha valaki az előre lefoglalt időn túl adja vissza az autót és nem telefonál előtte, ötszörös óradíjat fizet és - ha valaki más is előjegyezte az autót - fedeznie kell a másik bérlő taxiköltségét is. Ha telefonál és nem várnak az autóra, akkor 15 perces késést a kölcsönzőcég elfogad, azon túl a normál óradíjat kell fizetni. Ha várnak az autóra, akkor 5 percet lehet késni. Azon túl 15 dollár a büntetés, plusz a másik bérlő taxiköltsége. Szóval, érdemes egy órával eleve többet lefoglalni.

Blue Chevy

Az éves tagsági díj 25 dollár. Magasabb éves tagdíj befizetése esetén tíz-tizenöt százalék kedvezmény jár. Mindenki lehet tag, aki 18 éves elmúlt, legalább két éve van jogosítványa. Nem volt kettőnél több balesete vagy szabálysértése az elmúlt két évben. Az utóbbi három évben nem volt büntetve nagymértékű, a sebességhatárt 30 km/órával meghaladó gyorshajtásért. Az elmúlt öt évben nem vezetett ittasan vagy kábítószer hatása alatt.

Azoknak, akinek nincs kanadai vagy amerikai jogosítványuk, azoknak a jelentkezési laphoz csatolniuk (faxolniuk) kell egy, a fenti feltételek meglétét igazóló, angol nyelvű hivatalos papírt hazájuk rendőrségétől.

TAXI!!!!!!

Sok, gyermeke egyetemi - vagy akár középiskolai - tanulmányait finanszírozó aggódó szülő így ellenőrzi gyermekét: havi X óra használatot fizet és GPS-sel tudja követni csemetéjét: a büdös kölök könyvtárba ment-e autóval vagy kocsmába.

Eddig egyébként minden szép és jó. A közös bérautó mindenkinek megéri, akinek nem telik autóra, de ennyi pénzt ki tud fizetni. Azoknak is jó, akik havonta egy-két órát vezetnek összesen. Alkalmi autóként rövid távon második járműként is működhet. Nemzetközi vendéghallgatóknak fél évre, egy évre ideális bevásárolni, kicsit körülnézni a városban.

Ezen túl azonban már nem nagyon éri meg, még akkor sem, ha ebben a modellben nem jelennek meg más járulékos költségek.

Limousine and beggar

Tizenkét órára ez az autó hatvanöt dollár körül van. Egy hagyományos bérautó már elérhető ennyi pénzért CASCÓ-val együtt - egy egész napra.

A rendszeres autóhasznatot nem tudja kiváltani. Második, harmadik autó helyett viszont reális alternatíva - főleg, ha a bérlő rendszeresen jár az egyetem közelében, másként utazhat egy keveset azért, hogy autóbaülhessen, aztán pedig hazajuthasson.

Trax Trolley Sq Station

Nincsenek megjegyzések: