2010. február 9., kedd

Rabszolgafejlesztés


Spaceship
Originally uploaded by ribizlifozelek

Fejlesztettük a rabszolgát.

A KitchenAid az elmúlt másfél évben tökéletesen működött. Ha kellett, húst darált, tészát kevert a süteményekhez és a házikenyérhez, fagyit csinált, zöldséget vágott, húst darált. Majd fog kolbászt is tölteni valamikor, ha legyőzzük lustaságunkat. Mostantól viszont házitésztát is csinál: makarónit, lapos tésztát, stb.

Challah

A rengeteg csilogó kiegészítőnek van egy óriási előnye. Nekem ez a tulajdonságuk hihetetlenül tetszik. Döbbenetesen jó ötlet. NEM SZABAD ELMOSNI! (Igaz, van valami kis ecsetke a karbantartáshoz, de akkor is.)

Pasta Roller Attachment

A ketyerével meg kell csináltatni a tésztát, utána beletömni a garatba, aztán szűkebbre venni a nyílást, megint beletömni, majd megint, végül pedig feltenni a vagdosó kiegészítőt, a kiegészítőbe bele a már nagyon lapos és hosszú tésztát és kész is van. (Vigyázni kell egy kicsit, mert azt hiszem, ezzel a ketyerével nagyon lapos és hosszú ujjakat is lehet csinálni.)

Tranform your fingers into pasta

Mivel az egész ribizlifőzelék kolónia szereti KitchenAidet, egy időben gondoltunk arra, hogy hazai családjainkat meglepjük egy ilyen géppel. Aztán megnéztük a magyar árakat.

A rabszolga ára 123000 és 149419 forint között van (plusz kiszállítás). Azt, hogy egy százezer forint feletti cuccot nem visznek ki ingyen, meglehetősen pitiáner hozzáállásnak tartom, csakúgy, mint az ár végére biggyesztett 19 forintot, de mindegy. Én inkább a rabszolga árán lepődtem meg.

Pasta with flour

Az alapketyere ára jelenleg 250-300 dollár között van a különféle online és offline boltokban. (Ingyenes kiszállítással, ha online az üzlet.)
A legdrágább rabszolga ára is, ha átszámoljuk hatvanezer forint körül van.

A hazai kereskedő természetesen olcsóbban, nagykeráron jut hozzá a cucchoz és nem egyenként veszi ezt meg az Amazonon. (Az árakat elnézve mégis hajlok arra, hogy lehet, erről van szó.) A cuccot Európába el kell juttatni Amerikából, de ha Kínából megéri hagymát szállítani az EU-ba, akkor ez nem lehet olyan nagy tétel.

London

A rabszolgát vámolni kell és fizetni kell utána ÁFÁ-t. Tegyük fel, hogy a vám és az adó is 25% (Az angol vámhivatal oldala szerint 17% a vám, de 25-tel könnyebb számolni.) Kilencvenezer forint. Pont ennyibe kerül a cucc Angliában az Amazonon. Fizessünk még valami extra adót, mert a termék színe piros (zöld vagy kék) és tartalékoljunk, mert az Euró, a dollár és a font ingadozik: 120000. Már majdnem megvan, bár még így is ott a kiszállítás és egy nagyjából tízezer forintos extra árrés, lehet, ennyibe kerül otthon egy rabszolgát felszabadítani.

Azt hiszem, ha majd a családok kapnak rabszolgát, nem otthon fogjuk beszerezni.

Budapest

4 megjegyzés:

Christine írta...

Itt angoléknál ugyanez 250-500 font között mozog. Ha megnézzük a font es a dollár közötti árkülönbséget azért még mindig érdekes. :-))

Pyry írta...

Egyszer majd lesz egy olyan nagy konyhám amiben elfér egy ilyen rabszolga is. :) Először is most egy konyhapolcot szeretnék. Vagy inkább polcrendszert. :)

Tinkmara írta...

De jó lenne egy ilyen fehércseléd... hmmm... most én lábasra hajtok, mert ebben a legénylakásban évtizedekig az se volt. :)) Oszt jöhet a többi. Nagyon ügyesek vagytok

Ypszi írta...

Húú, nekünk volt ilyen otthon, mikor kicsi voltam. Ezzel csináltuk a házitésztát ezerrel. Valahol még meg is volt egy ilyen cserélhető feje. Már régebben rájöttem, hogy nem kellett volna hagyni elkallódni :(
Hozzáteszem, mi sosem voltunk gazdagok, sőt, még a középosztályba se tartoztunk, csak úgy eléldegéltünk, szóval anno ez nem lehetett annyira drága, mint (nálatok) most.. mármint arányokban.