2010. február 28., vasárnap

Könyvgép


Return box
Originally uploaded by ribizlifozelek

Tegnap este félálomban és finom ételekkel eltelve emlegettem a könyvgépet: azt a masinát, ami az igényeknek megfelelően azonnal kinyomtat egy könyvet.

Több ilyen masina létezik, én az Espressót ismerem kicsit jobban, úgyhogy róla írok.

Gyakran fordult elő velem, hogy a könyv, amit kerestem, amit el szerettem volna olvasni, nem volt elérhető. Elfogyott, nem nyomták utána, a könyvtárban nem volt meg, vagy a létező egy példányt kikölcsönözték, vagy az épp nekem kellő oldalt egy éles szerszámmal akkurátusan eltávolították.

Többször feltettem a szónoki kérdést, ha már valami nem elérhető e-könyvként, miért nem lehet egy olyan gépet csináni, ami ha kell egy könyv, kinyomtatja, beköti és lehet olvasni. Nincs raktárkészlet, szállítás, leltár, csak pár ketyere van, ami köpködi a könyveket.

Szóval, ilyen ketyere van.

Az Espresso olyan, mint egy fénymásológép a Star Trekből. A gépnek egy háromszázoldalas könyv nyomtatása és kötése négy percbe kerül. A könyv bármekkora lehet nagyjából 14x11 és 22x26 centi között. A gép jelenleg maximum nyolcszáz oldalas kiadvánnyal bírkózik meg egyszerre. A specifikációk szerint egy oldal nyomtatási költsége 1 cent. Az nem derült ki, ebben benne van-e a villany, a karbantartás, festék. (Az ARTIJUST díja Magyarországon még extra lenne, mert a gépben van merevlemez és mert papírt használ. Az Artijust meg nem szokta érdekelni, hogy a tartalomhordozót legális vagy illegális célra használjuk, mind bűnözők vagyunk.)

Marriott Library

Az egyetemen van már ilyen kütyü: egy rendes könyv annyiba kerül, mint egy rendes könyv. Ha valaki Google Books-t szeretne nyomtatni, akkor ötszáz oldalig a könyv 11 dollárba kerül, ötszáz felett 13-ba.

A gép a szerzők saját irományaiból is könyvet csinál: az egyetem 25 dollárt kér a könyv feltöltéséért-beállításért, majd 5 centet oldalanként. Ha valaki viszi a megfelelő minőségű papírt, akkor 4 cent.

Books

A könyvgép szerintem zseniális ötlet. Nincs olyan, hogy elfogy az egyetemi jegyzet. Nincs olyan, hogy a raktárban rohad a jegyzet. Nincs olyan, hogy egy könyv hiánycikk (nem a művészeti albumokról van szó, hanem mezei, olvasni való könyvekről). A borító nem flancos, dombornyomású, hanem egyszerű, de ettől eltekintve a könyv könyv.

5 megjegyzés:

Pyry írta...

Ez nagyon tetszik! :)

Megint valami nagyon jó dolog. :)

Christine írta...

Woow! Na ilyet még nem láttam. De szuper lehet! Jó hogy itt nincs ilyen mert az összes konyhapénzemet elkölteném könyvekre. :-))

ribizlifozelek írta...

Nagyon jo, de meg sok kiadot meg kell gyozni, hogy adjak hozza a konyveiket...

De a dolog eletkepes.

Idot hol lehet venni az olvasashoz?

Parmezán írta...

Nehéz ügy, a kiadónak nem érdeke az ilyen gép. Nincs belőle elég haszon (lásd az ARTISJUS megjegyzést a posztban, ugyanaz csak még nagyobban). Az amazon persze az így nyomtatott könyveket árulja/küldi ki. Persze a zenekiadók is lassan feladjak a kilátástalan küzdelmet.
Én nagyon örülnék ha a mi egyetemünkön lenne egy ilyen masina. Lenne használva rendesen!

Robi írta...

Na végre valami igazán értelmes találmány! Sosem gondoltam volna, hogy van ilyen.:O Ajj, de ki akarom próbálni.!:P