2008. április 16., szerda

Habcsók


Merengue
Originally uploaded by ribizlifozelek

A sok pogácsakészítésből mindig szinte végtelen mennyiségű tojásfehérje marad vissza. Egy időben a tojásfehérjét gondosan félretettük valami más ételbe, aztán négy-öt nap múlva kidobtuk.
Természetesen ezen a gyakorlaton változtatni kellett.
A maradékból ezért habcsókot csináltunk.
A receptet egy 1896-os bostoni szakácskönyvből vettük. A könyv megemlíti, hogy nem szabad túl sokág verni a habot és, hogy tisztességes háziasszony nem készít nedves időben habcsókot. Persze, ez utóbbi jótanács Utahban valamennyire felesleges.
Négy tojás fehérjét kell keményre verni, belekeverni kétharmad csésze porcukrot, majd tovább verni, amíg meg nem tartja formáját. A maradék egy harmad csésze porcukrot ekkor kell belekeverni csakúgy, mint a vaníliaaromát.
A habot meg kell formázni sütőpapíron, majd harminc percre nagyon lassú tűzre betenni a sütőbe. A sütő ajtaját kitámasztottuk egy fakanállal. Harminc perc múlva volt egy tálca tökéletes habcsókunk.
Egy héttel később megint maradt négy fehérje. Ez alkalommal azonban szétvertük, a hab összeesett és sütőpapír dacára ráégett a tepsire. Fakanállal kellett lefeszegetni, az alja azonban így is csak fél napos áztatás után hajlandó felpuhulni.
A lekapart egyáltalán nem habos csók viszont nagyon finom volt fagyival.

Nincsenek megjegyzések: