2008. április 10., csütörtök

Hogyan öltözik egy mormon diák?


Office building
Originally uploaded by ribizlifozelek

Pár napja olvastuk a mormon egyetem becsületkódexét. A Bringham Young Universitynek ugyanis van becsületkódexe is. Ez persze nem egy kéziratos antik könyv, hanem egy szabálygyűjtemény, amit a hatvanas években fektettek írásba és meg is változtattak párszor.
Az igazi BYU-s diák tisztességesen öltözik, a lányok hosszú szoknyába, a fiúk hosszú nadrágba. A haja csak a lányoknak lehet hosszú, a fiúké rövid kell legyen. Szőr csak a fejük tetején nőhet, az arcon növő szőrszálakat borotválni kell. (Most már biztos, nem lennék jó mormon diák.)
A dologban az az érdekes, hogy pár napja a Fort Douglas múzeumban egy csomó mormon vonatkozású fotót láttam. Azokon az ősi fényképeken bizony nemcsak hogy szakálla volt némelyik szentnek, de a haja is hosszú volt.
Kicsit utánaolvastam a dolgoknak. Olyasmiket találtam, hogy a hajviseletet ilyen szigorúan csak a hetvenes évek óta szabályozzák.
A férfiaknál a haj nem érhet hozzá az ing gallérjához. A problémát nem lehet pólóviseléssel kikerülni, inget is kötelező hordani. Az ing és a nadrág nem lehet vasalatlan. (Ördögi incselkedés...) A haj a fület sem takarhata el. A mormon erkölcsök is lazulnak: már engedélyezik a fiúknak a “rövid” -térd alá érő- nadrágot. Bajuszt lehet viselni, de csak akkor, ha nem terjed túl a száj vonalán. Arról nem ír a szabályzat, hogy a lányoknak mit kell borotválniuk.
A cipőt nem lehet levenni az egyetem területén (szandál??? az mi?). Testékszert hordani tilos.
Azt is megtudtam, hogy a BYU-n az egyetemistáknak vagy kollégiumban vagy az egyetem által jóváhagyott lakásban kell laknia. Az egyik fő követelmény, hogy a fürdőszobát nem lehet ellentétes nemű egyeddel megosztani. A kollégiumban pedig ellentétes nemű lények nem tölthetik az éjszakát az épületben. (Megjegyzem, az egyetem területén fegyvert szabadon lehet viselni.)
A nők nem hordtatnak kihívó, vasalatlan, rendetlen ruhát. A szoknya nem lehet térden felül sliccelve. Fülenként viszont engedélyeznek egy darab fülbevalót.
Mint általában a mormonoknak, szeszes és koffeines ital nem engedélyezett. Nem isznak alkoholt, kávét és teát. Kólát igen, arról az elős próféta nem szólt semmit.
Az öltözködési és viselkedési becsületkódexet a diákokkal saját becsületük tartatja be. Ha esetleg a becsület lepihenne, akkor a becsület nevében egymást is feljelenthetik. Ha ez sem segít, az egyetemi személyzet megtagadja a slampos egyedek kiszolgálását.
Nem tehetek róla, de örülök, hogy nem vagyok mormon. Az is eszembe jut néha, lehet, a Monty Python titokban illemkódexeket is írt.

Nincsenek megjegyzések: