2008. április 13., vasárnap

Tehenek, főiskolák és szalmonella


Northfield
Originally uploaded by ribizlifozelek

A Cincint (beavatatlanok kedvéért CNN) olvasgatva akadt meg a szemünk egy szalmonellás híren. Ezeket mindig elolvassuk, hátha van valami mérgezett cucc a kamrában. Most éppen a Malt-O-Meal cég reggelijében találtak szalmonellát.
A Malt-O-Mealre felkaptuk a fejünket: a fertőzött reggeliket a minnesotai Northfieldben gyártották. Két kellemes évet töltöttünk a northfieldi kukorica és szójamezőkön és mindig éreztük, ha a Malt-O-Meal gyár felől fúj a szél. Olyankor, attól függően, hogy mit gyártott éppen a cég, izgalmas vanília-, csokoládé- vagy néha fahéjillatot hozott a zefír.
A Malt-O-Mealt a 20. század elején alapították egy másik minnesotai városban, Owatonnában, ahol akkoriban a világon a legmagasabb volt az egy főre eső vajtermelés. Mivel az embeknek sok vaj volt a fején, ezért az alapító az előre elkészített reggeliket gyártó cégét átköltöztette Northfieldbe. Régi üzeme ma is ott magasodik a Cannon-folyó partján (lásd fotó). A cég sikeres volt, mindenféle müzliket, kész reggeliket, puffasztott rizst gyártott és mára az Egyesült Államok ötödik legnagyobb ilyen jellegű cégévé vált. Több müzligyáruk és rizspuffasztó üzem van, ezek egyike Utahban található. Talán ez a mi szerencsénk, itt a helyi Malt-O-Meal terméket forgalmazzák, ezért nem is jutott nekünk a szalmonellás müzliből.
Holnap mindenesetre felfrissítjük készleteinket.

Nincsenek megjegyzések: