2008. április 18., péntek

Sajtó…


Walker House
Originally uploaded by ribizlifozelek

Itt lenne az ideje abbahagyni az újságolvasást. Pár napja morcoskodtam a Népszabaságban olvasott felületes Utah cikken. Valentini Zsuzsa tollából (klaviatúrájából) olvastam valamit: http://nol.hu/cikk/487257/
Az írás stílusa nem tetszik, de hát ez magánügy. Tartalma érdekes, de azért lehetne valamivel pontosabb is. A cikk leírja, milyen csodálatosak a házak az Egyesült Államokban. Aláírom, tényleg. Tényleg, az emberek sokkal több négyzetméteren élnek, mint Magyarországon. Vagy Európában.
Ezzel kapcsolatban több tényről viszont nem szabad megfeletkezni. Az Európai Unió népsűrűsége 114 fő/km2. Az Egyesült Államoké 31. Magyarán, itt van hely. Mivel sok van belőle, olcsóbb. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a lakások relatív értékben olcsóbbak, mint akár Magyarországon. Salt Lake Cityben egy normális lakótelepi lakást lehet venni 80.000 dollárért. Fürdőszobával, két hálóval, nappalival, kamrával. Ugyanez egy új belvárosi "lakóparkban" 150.000. Ebben már benne van a szupermodern konyha, mosó-, mosogató- és szárítógép. Arról, hogy a hitelek milyen kellemesek, most ne beszéljünk.
Olvasom a cikkben a következőket:

Lakásban lakhatnak még a szegények, a bevándorlók és az alsó középosztálybeliek. Rengetegen bérlik a lakótelepi lakásokat – csakúgy, mint a kertes házakat. Lakásnézés közben jártunk is pár borzalmas helyen.
A szegényebbek lakhatnak lakókocsiban. Ezek a lakókocsik igazi házak. Nagyon olcsók és nagyon alacsony a presztizsük. Viszont kényelmesek, nagyok és minden luxussal fel lehetnek szerelve.
A cikkben gipszkarton építési anyagokról olvasni. Ez igazából sokszor farostlemez szerű lapot jelent, ebből több emeletes házak is épülnek. A falaknak nincs teherhordó szerepe, az épület súlyát a vázra terhelik.
De tényleg, minden olyan, mintha papírból lenne. Csak a szigetelés és a festés miatt ne m tűnik papírnak. Csak sok-sok kis zöld papír kell ahoz, hogy az ember vehessen egy ilyent.

Nincsenek megjegyzések: