2008. április 4., péntek

Kalauz a villamoson


Trax Trolley Sq Station
Originally uploaded by ribizlifozelek

Reggel csodálkozva láttuk, hogy a villamosmegállóval szembeni bolt parkolójában több rendőrautó parkol. Gyorsan körülnéztünk, lelőttek-e valakit, de senki sem evezett angyalszárnyait lebegtetve felfele. (Lefele sem.)
Láttuk utóbb, hogy a rendőrök az érkező villamosról szállnak le. Ők voltak az ellenőrök. Sajátságos módon dolgoztak, a leszállított embereknek szóltak, maradjanak ott, ahol vannak, majd elmentek a peron végébe és onnan visszafele haladva szépen végigbüntették a pár leszállított embert.
Az volt a legfurcsább, hogy ezek az emberek békésen álldogálltak, nem vegyültek el a leszálló tömegben, nem szálltak fel a másik irányba menő villamosra, hanem bevárták a zsandárokat, megadták adataikat, végighallgatták a rendőrök magyarázatát: ha öt napon belül bemutatják a bérletet, elejtik a büntetést, ha fel akarnak lebbezni, akkor ennyi időn belül megtehetik.
Nem tudtuk mire vélni azt, hogy az emberek békésen várták az ellenőrt, hogy megadhassák adataikat. Nem hittem, hogy ennyire túltengene bennük az állampolgári öntudat. Igaz, a rendőrök elkepesztően modern csizmákban, lampaszos nadrágokban feszítettek, oldalukon Colt (vagy 38-as Special?) himbálódzott. A valódi meggyőzést azonban egy, az összes amerikai kreszkönyv által súlykolt mondat jelentette: a menekülés a rendőr elől börtönnel büntetendő cselekmény. Pár dollárért meg senki sem kockáztat meg egy bűncselekményt. Vagy azt, hogy egy ideges rendőr összetévessze egy drogfutárral

Nincsenek megjegyzések: