2008. április 21., hétfő

Sivatag


Utah
Originally uploaded by ribizlifozelek

Utah egy nagyon száraz hely. Ez már akkor kiderült, amikor a hó egyszerűen szublimált és eltünt a városból és a sivatagból egyaránt.
Hasonlóan meglepő érezni, hogy mennyire száraz a levegő. Az idelátogatóknak ezért és a nagy magasság miatt szokott eleredni az orra vére. Olyan száraz a levegő, hogy nyaranta sok lakást párolgással hűtenek. A párolgás hőt von el, ezért vizet keringtetnek egy nagy tartályban. Az elpárolgó víz hűti a levegőt és a lakást, ráadásul párásítja is azt. Emellett pedig olcsóbb is, mint egy hagyományos légkoncionáló, mert az elektromosság egyedül a víz keringtetésére és a ventillátor üzemeltetésére szükséges.
A legtöbb lakásban muszáj párologtatni, annyira száraz minden. Az ember bőre húzódik, a kenyér kiszárad és a sivatag beszivárog a lakókörnyezetbe.
A párologtató egy egyszerű berendezés. A rendszer vizet keringet egy szőrőn keresztül és porlasztott formában belefújja a ventillátorba. A szűrő gyakori megnézésével tanulhatja emg a paranoid ember, hogy mi is jön a csapból és mit is iszunk mi. De azért nem kell aggódni. Valószínűleg a szűrő a tüdőnknl sokkal jobban néz ki.

Nincsenek megjegyzések: