2008. április 11., péntek

Salt Lake City fekvése


Salt Lake City
Originally uploaded by ribizlifozelek

Pont tegnap este írtam, sikeresen újratelepítettük az iránytűt az autóban. A szélrózsára pont itt, a városban nincs szükség, amint azonban az ember elkeveredik egy erdőbe vagy a pusztára, a legtöbb leírás a következőképpen magyarázza az utat:
Az aszaltútról 130 yard megtétele után észak-észak-nyugatra fordulunk és 100 láb után enyhén dél-keletre kanyarodunk, majd a második fánál déli irányban haladunk tovább....
Szerencsére ilyesmire a mormon fővárosban nincs szükség.
Az utcák derékszögűek és óriási háztömböket vesznek közre.
Salt Lake City fekvése szép.
Igazából úgy kell elképzelni a Salt Lake völgyet, mint egy hosszú csövet. A cső vagy folyosó keleti oldalán a Wasatch front magasodik, a nyugatin az Oquirrh. Mindkét hegyláncnak 3000 m feletti csúcsai vannak a város mellett. A csőben délre haladva 80 km-re terjed ki Salt Lake City aglomerációja. Északra a településhalmaz olyan 50 km-re nyúlik el. Maga a völgy azonban alig pár km széles. Feneke 1200 m magasságban található. Valamikor a Nagy-Sós-tó elődje hullámzott benne; a tó egykori partvonalát 300 m-rel feljebb egy teraszrendszer alkotja, itt terül el az egyetem is. Egy másik teraszon magasodik a kapitólium.
A hegyek segítségével könnyű itt tájékozódni, csak fény kell hozzá. Sötétben meg segít az iránytű. Remélem....

Nincsenek megjegyzések: