2009. május 12., kedd

Community garden


Community garden
Originally uploaded by ribizlifozelek

Közösségi kertet először Bostonban láttam. Pici földdarab volt, rengeteg icipici ágyással és mindenféle növénnyel. Aztán láttam ilyen community gardent New Yorkban, Washingtonban.

Eleinte nem értettem meg, miről van szó, de tetszettek a kertek. Idővel megtudtam, sok országban van ilyen pici földdarabok a nagyvárosokban. Most már Péteréknek is van egy birtokuk.

Sokáig azt hittem, a közösségi kert modern találmány, ami egy betondzsungel közepén született túl sok Rousseau olvasás után. Aztán életlenül olvastam, hogy már az 1700-as évek óta léteznek ilyen kiskertek.

Néha fizetni kell értük egy szimbolikus (vagy kevésbé szimbolikus) összeget, időnként ingyen vannak. A legtöbbször az emberek kertészkednek a kertben - talán ezért hivják így -, sok esetben azonban a közösségi, jószomszédi élet színterei.

A kerttulajdonosok összejárnak, közös vásárokat tartanak, segítenek egymásnak. Sokszor politizálnak vagy csak beszélgetnek.

Szép hobbi, nekem tetszik.

Community garden

3 megjegyzés:

e írta...

nem teljesen vagyok képben, de a small talk mennyire uralja az amerikaiak kommunikációját? azt írod, politizálnak vagy beszélgetnek. csak a távoli ismerősök smalltalkolnak?

Parmezan írta...

Amig Budakeszin laktunk (vagy 20 eve) egy tarsashazban, a kornyeken sok ember muvelt egy apro kis vetemenyest a kozeli parlagon hagyott teruleten. Foleg zoldseget termesztettek (repa, borso, bab, tok), meg nehanynak gyumocsfaja is volt.

ribizlifozelek írta...

E, a közösségi kertek funkciója változó. Van, aki csak kertészkedni szeretne, de sok pont arra szolgál, hogy az emberek összejöjjenek.

Általánosságban azt vettem észre, hogy két vadidegen sokkal könnyebben szóba elegyedik egymással. Kutyasétáltalás közben pl itt sokkal több futó beszélgetésben volt részem, mint otthon.