2009. május 29., péntek

Salt Lake City belvárosa


Salt Lake City
Originally uploaded by ribizlifozelek

Tavaly voltunk vendégségben egy elegáns házban az Avenuesen. Vendéglátónk hosszan ecsetelte, hogy Salt Lake Cityinek nincs is igazi belvárosa. Mi is megállapítottuk párszor, hogy a központban nem nagyon lehet sétálni. A helybeliek blogjain, a könyvtárvitában gyakori érv, hogy Salt Lake Cityben magában kevés az élhető hely. Sokan azt mondják, ez nem is igazán város.

Salt Lake City

Kétségtelen, hogy a 1920-as évekbeli vidéki Salt Lake City kellemesebb lehetett a mostaninál. Egyes utcákon még korzózott is az úri közönség, de azért ez most sem annyira rossz hely.

Salt Lake City fekvése nagyon jó. A város tényleg a vadon szívében fekszik és fő vonzereje tényleg az, hogy egy rövid sétával (amerikaiul inkább autózással) könnyen ki lehet jutni az érintetlen természetbe.

Lonely Hiker

Néha Yodával nem a hegyen sétálunk, hanem a belváros utcáit rójuk. Noha a városban nem annyira jó sétálni (és a kutyaszart felszedni zacskóval), mint a hegyekben, azért általában élvezzük ezeket a kirándulásokat is.

Salt Lake City belvárosának vannak jó pillanatai. A központ nemcsak a Templeből, a Parlamentből (alias capitolium), könyvtárból és a városházából áll. A South Temple sem egyedülálló.

Salt Lake City

Vannak itt egész kellemes utcák, parkok és terek. Vannak épületek, amiknek érdemes a homlokzatát böngészni. Ha az ember felfele néz, itt is sok érdekes és szép részletet találhat.

Lion

Csak sétálni kell és nem is feltétlenül a modern irodaházak közötti kopárabb utcákon. Vannak árnyas, kellemes "utcácskák", 19. századi épületek és parkok is.

Stock Exchange

Természetesen nem annyi, mint Budapesten, vagy más európai városban, de vannak jó helyek.

Salt Lake City

Csak az az érzésem, hogy a helybeliek sokszor ugyanúgy nem veszik észre ezeket a kincseket, mint a budapestiek. Leszögezem, Budapest mint város szebb - és mi budapestiek sokkal többet fanyalgunk.

4 megjegyzés:

Ziebi írta...

Hát, szerintem SLC sokkal élhetőbb mint Budapest. Hiába vannak ott a tényleg szép épületek, látványosságok. Nekem a természet közelsége többet jelent mint a Hősök tere, pedig az tényleg szép szerintem :)

Gyárfás András írta...

A kutyaszart illik a hegyi utakon is begyüjteni.De azt hiszem megint én értelmezek és akarattal valamit másképp.

ribizlifozelek írta...

Pyry, nemcsak a Hosok tererol van szo. Azert Budapest se rossz.

Andras, egyetertunk. En nem fogalmaztam vilagosan: arra gondoltam, hogy a puha fubol konnyebb felszedni a kutyagumit, mint a forro aszfaltrol.

Itt is irtam regebben az erdoben torteno zacskolobalasrol:

http://ribizlifozelek.blogspot.com/2007/11/mg-egy-kis-sta.html

Peter Barabas írta...

Ribizli: szép-szép, de számomra már nem élhető...persze szigorúan SZÁMOMRA :)