2009. május 3., vasárnap

Egy utahi csavargó a Vadnyugaton


Desert
Originally uploaded by ribizlifozelek

Krakauer könyvében olvastam először Everett Ruess-ről. Krakauer hosszan leírja Ruess életét és elmondja, hogy szerinte komoly hatást gyakorolt Christopher Johnson McCandless-re. Másodszor egy hete olvastam róla.

Sequoia National Park

Everett Ruess 1914-ben született és tizenöt éves kora óta egyedül kóborolt Amerikában. Bejárata a Sierra Nevadát, Arizonát és Utahot. Megtanult navajóul. Festett, rajzolt, útleírásokat készített, ebből tartotta fenn magát. (Ha valakit érdekelnek a rajzai, az alábbi weboldalon nézheti meg őket: http://everettruess.net/)

1934-ben két öszvérrel elindult Utah déli részén a sivatagba. Sohasem látták többet.

Sokan azt mondták, át kelt a Coloradón, letelepedett a Navajo Rezervátumban, családot alapított. Vagy szeretett volna, de miközben átúszott a Coloradón, belefulladt. Mások úgy vélték, lezuhant egy szikláról. Volt szó kígyómarásról is.

Mindenesetre írói álnevét, Nemót több barlangban is megtalálták a Colorado mentén.

Colorado river near Moab

1971-ben egy agg indián elmondta, sok-sok évvel korábban látta, amint két Ute indián legyilkol és kirabol egy fiatal fehér embert.

A sírt 2008-ban találták meg a sivatagban. Az antopológiai vizsgálatok és a DNS minta igazolta, valóban Ruesst gyilkolták meg hetven valahány évvel ezelőtt.

Arches National Park

Nincsenek megjegyzések: