2009. május 17., vasárnap

Kormányzóból nagykövet


Utah State Capitol
Originally uploaded by ribizlifozelek

Tegnapelőtt este számolt be róla az egyik helyi hírcsatorna, hogy lehet, lemond a kormányzó és kínai nagykövet lesz.

Kapásból azt mondtam, kacsa.

Duck

De nem.

Huntsman kormányzót tényleg felkérte Obama elnök, hogy legyen kínai nagykövet. Huntsman pedig elvállalta a felkérést és lemondott kormányzói posztjáról.

Magyaros és a hazai hírektől fertőzött gondolkodásom miatt nem hittem el a hírt.

Egy állam kormányzójának majdnem államfői jogköre van államában. Meglepő, hogy ezt valaki lecseréli egy nagyköveti posztra.
A kormányzót közvetlenül választják az adott állam szavazópolgárai. Utah egy ultrakonzervatív állam - kormányzója mormon és sok ultraliberális szemében csak kicsit rosszabb az örögnél. (Sok ultrakonzervatív szemében kifejezetten rosszabb: enyhített a szigorú utahi alkoholtörvényeken is, harcos környezetvédő, hisz a globális felmelegedésben és tesz ellene.)

Ezek után Obama elnök felkérte a konzervatív Huntsmant, hogy legyen kínai nagykövet.

Huntsmanról sokak szerint nagyon jó választás, sőt, a legjobb. Beszél mandarinul. Hét gyermeke közül az egyiket kínai származású, őt Huntsman örökbefogadta. Szingapúrban szolgált az idősebb Bush nagyköveteként és kormányzóvá választása előtt dolgozott az ifjabb Bushsal is.

Philadelphia

Lehet, Obama csak egy lehetséges riválisától szeretne megszabadulni, 2012-ben Huntsman indulhatna az elnökválasztáson. De 2012 még messze van, főleg egy politikus számára.
A jelenben gondolkodva az elnök a legfontosabb nagyköveti posztot egy arra nagyon is alkalmas embernek kínálta fel - aki ugyanakkor az ellenzékhez tartozik és a legmagasabb nem szövetségi tisztségek közül foglalja el az egyiket.

A kelet-európai logika számára pedig a legőrültebb dolog, hogy Huntsman elfogadta a felkérést.

Nincsenek megjegyzések: