2009. május 13., szerda

Wienerschnitzel


Wien
Originally uploaded by ribizlifozelek

Nem vagyunk Bécsben és nem eszünk bécsiszeletet. (Éppen most, azért remélem, hogy nyáron azért egy sétára és egy szeletre át tudunk ugrani a sógorékhoz.)

A Wienerschnitzel egy amerikai gyorsétteremlánc. Amikor megláttam a nevét, arra gondoltam, olyasmi lesz, mint a Kentucky Fried Chicken, csak nem rántottcsirkét, hanem bécsiszeletet ad.

Keserű csalódás ért. A Wienerschnitzelben nincs bécsiszelet, csak hotdog és hamburger. A Wienerschnitzel saját reklámja szerint a világ legnagyobb hotdoglánca. Ez nem igaz, de igazságtartalmat keresni reklámban legalább olyan, reménytelen, mint józan észt az Európai Unióban. A Wiener leginkább az amerikai délnyugaton elterjedt, legkeletibb előörse egy Urbana nevű nagyobbacska porfészekben van. (Soha többet nem szeretnénk Urbanába menni, egyszer elég volt.)

University of Illinois

A láncot eredetileg Der Wienerschnitzelnek hívták, miként megtudtam, az alapítónak a német nem volt az erőssége. Egy németül beszélő ismerősöm szerint a korrekt forma Das Wiener Schnitzel lenne, de ez egy cég neve és nem németóra.

Miért Wienerschnitzel?
A lánc alapítója rájött, nincs hotdoggyorsétterem-lánc. Csinált egyet. Gondolkodott a feleségével és pár barátjával, hogy nevezze el. Egyikük vaktában felütött egy szakácskönyvet és rábökött egy tetszőleges receptre. Az volt a Wienerschnitzel. Így lett ez a cég neve. Talán lehetett volna körömpörkölt is, de sajnos nem lett.

A Wienerschnitzelbe a City Creek Canyon előtt mentünk. A vidám sárga-piros dekoráció egy rendes gyorséttermet takart, ahol a személyzet minden egyes tagja akkora volt, mintha éjjel-nappal a cég hotdogját enné a cég hamburgerével

Picit reménykedtem, hogy esetleg mégiscsak felbukkan benn egy valódi bécsiszelet, de nem.

Nem ízlett. Nehéz volt, zsíros, fullasztó.
Yoda azért szerette (volna).

3 megjegyzés:

Peter Barabas írta...

Na majd akkor legközelebb rántott husit csinálok nektek :))

Gyárfás András írta...

Még felhábotitóbb,hogy itt a"józan ész hiányos Európában"a Mc Donaldban nem Donald kacsa sültöt árúlnak mint ahogy neve után feltételezhetnénk.Igaz Miki egér sincs jelen a gyorsvenfdéglőben s ez jó!

ribizlifozelek írta...

Az egerben nem vagyok olyan biztos, de inkabb nem nezem meg. Jobb tudatlannak lenni.