2009. május 23., szombat

Megint Bryce


Bryce Canyon National Park
Originally uploaded by ribizlifozelek

Utahban rengeteg csodálatos táj van, de ha olyan nemzeti parkot szeretnénk megnézni, amit egy nap alatt meg lehet járni Salt Lake Cityből, akkor a helyzet már nem ennyire rózsás.

Az Archest és a Canyonlands egy részét megnéztük már úgy, hogy reggel indultunk és este érkeztünk. Azaz inkább másnap reggel. Más néznivalót kerestünk, ami látványos, tetszeni fog a vendégeknek és ahonnan még emberi időben haza lehet érni.

Szerencsére ők is a Brycera gondoltak., mi is.

Késő tavasszal még nem voltunk a Bryceban. Reméltük, más lesz, mint nyáron vagy télen. Más lett: esett az eső, borús volt az ég és ez egész különleges fényviszonyokat teremtett.

Bryce Canyon National Park

Egy napba és ezersok kilóméterbe nem lehetett gyalogtúrákat zsúfolni. Végigautóztunk a gerincen és le-lepislogtunk a hatalmas völgybe.

A Bryce igazából nem kanyon, nem egy völgy.

Spotted Wolf Canyon

A Bryce egy hatalmas kanyon-völgy rendszer, ami egy-egy központi völgy köré csoportosul.

Bryce Canyon National Park

A Brycet egy Bryce nevű emberről nevezték el. Ebenezer Bryce egy skót származású mormon bevándorló volt, akit az egyház az 1850-es években küldött ide, hogy farmerkedjen a völgyben. Bryce úgy gondolta, a zegzugos völgyekben, kanyonokban tökéletesen lehet teheneket legeltetni.

Azt nem tudom, hogy legeltetni lehet-e, de az biztos, hogy a tehenek elvesztek. (A tehenek tudták, hogy ők maguk hol vannak - a kanyonban - de a tehenészek számára ez az információ megtalált tehén hiányában elégtelennek bizonyult.)

Bryce Canyon National Park

Bryce mindenesetre épített egy utat a fennsíkra, hogy kivághassa a fákat, aztán társaival belefogtak egy csatornaépítésbe. A "közeli" folyóból szerettek volna vizet hozni a völgybe. De messze volt a folyó. Közben volt szárazság meg jött az árvíz is. Brycenak elege lett a kanyonból és elment Arizonába, mert ott sokkal könnyebb volt az élet. A tehenek még lelegelték az utolsó fűszálakat is, ez pedig betett a helyi ökoszisztémának pár évtizedre, úgyhogy a megmaradt indiánok is leléptek.

Bryce Canyon National Park

A megmaradt telepesek lerövidítették a tervezett csatornát 16 kilométeresre és átköltöztek a jóval termékenyebb Tropic-völgybe.

Tropic

A következő évtizedekben a kanyon magára talált, jöttek a turisták, a nemzeti park és jóval később mi.

Nincsenek megjegyzések: