2009. május 23., szombat

Hegedűkészítő-iskola


Violin Making School
Originally uploaded by ribizlifozelek

Salt Lake City belvárosában láttunk egy érdekes felírást.

Violin Making School

Világos, hogy a hegedűknek jönniük kell valahonnan. Az is természetes, hogy a hegedűkészítést meg kell tanulni. Valahogy azonban nem gondoltam bele, hogy ezt iskolában tanulják és tanítják. (Bás ismertem egy fickót, aki hangszerrestaurátornak tanult, zongorára specializálta magát és mindig felháborodott, ha zongoraszerelőnek - vagy gyakori rosszkedve miatt - Lehangolónak nevezik.) Azt gondoltam, hogy a hegedűk mind Cremonából jönnek.

Violin Making School

Aztán megláttam ezt az épületet (Yoda meg lepisilte). Hegedűkészítő-iskola. Izgalmasan hangzott. Hegedűkészítő iskola Salt Lake Cityban. Még érdekesebb. Rögtön szöget ütött a fejembe, hány ilyen intézmény lehet Amerikában.

Utánanéztem. Több hegedűoldal információi alapján még hét van.

Salt Lake City hegedűkészítő iskoláját 1972-ben alapította egy Peter Paul Prier nevű férfi, aki ma az intézmény tiszteletbeli igazgatója.

Violin Making School

A tanári kar négy főből áll. Hárman hegedű- és vonókésztítést tanítanak, emellett van egy hegedűtanáruk és egy titkárnőjük is.

Az iskola három-négyévfolyamos képzést nyújt. Ezalatt tanulnak meg a hallgatók (faragók?) hegedűt csinálni. Összesen hét hegedűt és egy csellőt készítenek el ez idő alatt saját maguk. Az iskolának jelenleg 17 tanulója van.

A hallgatóknak középfokú végzettséggel kell rendelkezniük. Zenei képzettség nem kötelező, de ajánlott. A botfül hátrány. A tandíj egy évre 10800 dollár - ami nem is annyira sok. Benne vannak az alapanyagok és az órák reggel nyolctól délután négyig. A diákoknak emellett be kell szerezniük szerszámaikat és meg kell éljenek valamiból. Sokan dolgoznak tanulás mellett. Többen második, harmadik szakmájukat szerzik. Az egyik hallgató feketemedvék és sasok kutatásával foglalkozott, aztán elunta a sasolást és inkább hegedűkészítésre adta a fejét. Az legalább nem harap.

Luthier

Évente egyszer az egész évfolyam felkerekedik és elmennek a hegyekbe, fel a Uinta-hegységbe és fákat nézegetnek és megtanulják, miből lehet hegedűt csinálni.

Mirror Lake Scenic Byway

Hetente átlag egyszer vendéghegedűket hallgatnak. Idén hét Stradivari, két Guarneri és pár más hegedű jön vendégségbe. A hegedűkön használóik játszanak és az eljövendő hegedűkészítők (luthier megnézhetik, meghallgathatják őket. A vendégek között volt Isaac Stern, Midori, Joshua Bell és Yitzhak Perlman is.

Három-négy diák végez egy évben. Az iskola statisztikái szerint mindegyikük el tud helyezkedni a szakmájában.

Nagyon tetszett a jókora műhely, a rengeteg fura szerszám és az iskola. Nem gondoltam volna, hogy pont Salt Lake Cityben fogok ilyent látni.

Violin Making School

2 megjegyzés:

Peter Barabas írta...

Ezt a helyet már én is megnéztem többször is, jó hogy utánanéztél ezeknek :)

Vajon be lehet menni csak úgy nézelődni is?

ribizlifozelek írta...

Mi az ablakon at bamultunk be - persze foleg tanitasi idon kivul.

Orak alatt Yodaval lestunk be diszkreten.