2009. május 2., szombat

Mobilozás az autóban


Squirrel in the car
Originally uploaded by ribizlifozelek

Pár napja olvastam az újságban, hogy a navajo autonóm területeken megtiltották a mobilhasználatot vezetés közben.

A navajo rezervátum 67 ezer négyzetkilométerén ezentúl vagy kihangosítót kell használni, vagy félre kell húzodni a mobilozáshoz.

Úgy vettem észre, hogy nagyon sokan kényszeresen nyúlnak az indítókulcs (modernebb autókon: gomb) után a telefonért és azonnal kommunnikálniuk kell valakivel. Parkolókban tipikus látvány a fülre tapadó telefonnal manőverező sofőr. Valószínűleg AZONNAL meg kell mondani, hogy indul haza. Süt a nap. Esik az eső.
Ez az előfizetéssel adott korlátlan beszélgetési idú átka. Használni kell. Másként összenő az ember szája.

Egy automata váltós autóban persze könnyebb mobilozni, de a figyelmet akkor is elvonja. Tudom magamról, szerény képességű az agyam, a kormány, a két pedál és a telefon már sok nekem. Általában, ahogy elnézem a népeket, nekik is sok..

Utahban egyszer, 1998-ban megpróbálták betiltani a vezetés közbeni mobilozást, akkor nem sikerült. Ha jól tudom, azóta egy-két kisváros helyi szinten bevezette ezt a tiltást, más viszont nem történt.

Sok államban friss jogosítvánnyal tilos a mobilozás (és smsezés meg emilezés), máshol a buszvezetőknek vagy iskolabuszok sofőrjeinek tiltották meg a vezetés közbeni, kihangosító nélküli telefonálgatást. Egyes államokban ez mindenkinek tilos, másokban, mint Utahban semmilyen tiltás nincs érvényben.

A büntetés általában nem túl magas, szemben az európában általános több száz Eurós bírságokkal. Általában az első alkalom egy 20-as, a második egy 50-es. Hasonlóak a navajo tarifák is.

Mi, ha vezetünk, nem telefonozunk. Érintőképernyős iPhoneon ez különben sem olyan egyszerű, hogy az sms-írásról ne is szóljunk.

Monument Valley

1 megjegyzés:

e írta...

érdekes, mo.-on már régóta tilos a vezetés közbeni telefonálás úgy anblok. kihangosítóval kell, vagy sehogy.