2009. május 10., vasárnap

Egyenruhák és bojtok


Standard
Originally uploaded by ribizlifozelek

Az egyetemi talárok a valóságban nem egyenruhák, mert nem minden egyetem díszruhája egyforma. Sok egyetemnek saját, látványos talárja van, amit az ott végzettek hordhatnak.

Ha megveszik.

DSCF3006

A legtöbben kölcsönzik a talárt. A kalapot és a csuklyát általában az egyetem adja. Általában azok veszik meg a készletet, az academic regáliát, akik valamilyen egyetemen kezdenek tanítani. Vagy nagyon gazdagok. Esetleg mindkettő.

Nem kötelező az anyaintézmény tógáját megvenni vagy akár kölcsönözni se. Az egyetem is kölcsönöz tógát, de rengeteg szakosodott cég is foglalkozik az üzlettel. Az egyetem saját talárja óriási kalap pénzbe kerül - egy normál "generikus" talár kisebbe.

Commencement

Az academic regália három részből, csuklyából, egy talárból és egy kalapból áll.

A csuklya - a hood - valamikor csuklya volt, mára egy nyakbaakasztható sálszerű valamivé változott és gyakorlati haszna nincs. (Az MIT-n az ottani Commencementen egyszer azt mondák, iPod tárolására ideális.) Egyes színei a talár stráfjaival együtt az elért fokozatot és jelzik. A többi szine az egyetemé. Az egy helyre jártak így később szépen felismerik egymást csuklyájukról és örülnek.

A sapka (academic cap) bojtjának színe az egyes karokra utal. Az évzárón csak rá kell nézni a bevonulókra és a szakértő már tudja, ki honnan jött és mit végzett.

Természetesen kicsit másként néz ki egy alapképzős (BA), egy MA vagy egy doktor (PhD, stb) talárja (robe vagy gown). Gyakorlatilag az angolszász felsőoktatásban ez a három fokozat létezik, ha valaki ezt és a karok szineit megtanulta, már nagyok okosnak tud látszani, főleg, ha még pár egyetem színét is ismeri.

Commencement

Sokan megkérdezik, mire jó ez. Egyfelől bizonyos szintű egyenlőséget fejez ki. Nemcsak arra gondolok, hogy a talár minden különbséget eltakar, hanem azt, hogy az azonos fokozatot elértek egyformák, egyenrangúak. Meglepve olvastam, hogy sok no-name k-európai egyetem, a kommenizmus pártiskoláinak, foximaxiképzőinek mai megfelelői bevezik a talárviselést és öltözködési kódexükben előírják a talár alatt hordandó öltözéket is, ami természetesen formális ruha kell legyen. Igyekeznek kitalálni a hagyományokat, és persze túllőnek a célon. Talán száz év múlva letisztulnak a dolgaik. Ahol megvannak, megmaradtak a szokások, Cambridgeben, Oxfordban, Selmecbányán vagy akár Sopronban, ott megőrzik őket. A legszerencsésebb helyeken a hagyományok gond nélkül elviselik a kevésbé merev, (ön)ironikus megmozdulásokat is.

Commencement

5 megjegyzés:

Peter Barabas írta...

Jessszus, ez a Pikacsus kalap ez nagggyon gáááááz :D

Mennyiért lehet köpenyt venni és kölcsönözni? tudsz konkrét számokat?

ribizlifozelek írta...

A kolcsonzesi dij sok mindentol fugg:
- talar minosege
- fokozat

150-700 kozott van.
Az egyetemi konyvesbolt honlapjan lehet van tablazat is.

Peter Barabas írta...

Nooormáááliiis? Hétszáz doolllláááááár? Az már egy egész napi delfinezés, 1 ottalvás és egy drága ebéd és egy drága vacsora! :)

ribizlifozelek írta...

Van 150-ert is...
Es nem kotelezo. Picit olyan, mint egy eskuvo, lehet belole egyszerut es lehet nagyon dragat csinalni. Vagy akar ki is lehet hagyni.

ribizlifozelek írta...

Bocsanat, hetszazert mar venni lehet.