2009. május 4., hétfő

Facsart narancs


Orange juice
Originally uploaded by ribizlifozelek

Mindennapi reggelink nélkülözhetetlen része a narancslé és a grépfuitlé. Általában "természetes, adalékanyag-mentes" (stb) rostos narancslét veszünk a boltban kétliteres papírdobozban. A dobozokra ráírják, miért jó ez nekünk: csak a narancs (vagy a grépfruit) leve van benne, nem koncentrátumból készült, nem adtak hozzá cukrot, tartósítószert, buborékot, övék a föld, övék a gyümölcse , miénk a leve. Hozzáteszik még, hazai termék, csak amerikai narancs (grépefruit) van benne, amit ők a széltől (hurrikán) is óvnak és reggelente talán simogatnak is.

Esetleg még azt is megtudjuk, egy doboz árából (2.20-2.90 bolttól függően) mennyit adnak milyen nemes célra.

Fridge

Ennek mind-mind örülünk és isszuk a finom leveket.

A kisördög azért munkálkodott bennünk, milyen lehet egy itthon facsart lé? Jobb? Rosszabb? Olcsóbb? Drágább? (A dolog egyedül Yodát nem érdekelte, a grépfruitot gyűlöli, a narancsot nem szereti és amúgy se nagyon kaphat.)

A konyhai rabszolgához volt egy narancsfacsaró készlet. Narancs is akadt itthon, eredeti, természetes állapotában, héjába zárva. Elhatároztuk, facsarunk néhányat.

Az ötletet tett követte. A narancsokat a facsarófej egész gyorsan roncsolta pépes lévé, amit aztán poharakba töltöttünk. Rájöttünk, ha pár másodpercig mikrózzuk a narancsokat facsarás előtt, akkor pár cseppecskével többet lehet belőlük kipréselni.

Narancs, korte

Így sem termeltünk persze több hektoliter levet. Sőt, deciket is csak nehezen. Fél óra után úgy éreztem, egy fél floridai narancsost ledaráltam már, de még mindig csak kétnapi adag lötyögött a tál alján.

Finom volt. Majdnem ugyanolyan, mint messziről hozott dobozos párja. Bár talán az kicsit jobb volt. Olcsóbbnak pedig biztosan olcsóbb.

Talán mert az valódi floridai narancsból volt. Vagy mert nem simogattuk eleget a bolti narancsot.

4 megjegyzés:

Ziebi írta...

A simogatással lesz a baj. :)

A Simple Orange a legjobb :)

Mobi írta...

Én is csak facsarok :) Szerintem a boltihoz képest egész más az íze, ( legalábbis nálunk) még ha a doboz szerint az is tiszta narancslé :)

Hettie írta...

en keverem oket es aztan higitom vizzel. Ha valami, akkor a szurt es/vagy facsart valodi gyumolcslevek nagyon fognak hianyozni, ha egyszer visszakoltozom Magyarorszagra. Ma reggel pirosszolo+ananasz levet ittam.

ribizlifozelek írta...

Hettie, az se rossz, bar en a grapefruitlet jobban kedvelem. (Az is hianyzik otthon - valahogy az sokkal savasabb.)

Mobi, otthon mi is.

Pyry, legkozelebb megcirogatom.