2009. december 30., szerda

Francia hagymaleves


French Onion Soup
Originally uploaded by ribizlifozelek

Vannak rokonaim, akik ha nem kapnak levest ebédre, sorvadni kezdenek. Rossz kedvük lesz, nem mosolyognak és vágyakozó szemekkel nézik a mélytányérokat. Hiányzik nekik egy kis lőre.

Mi nem vagyunk levesesek. Kempingezéskor jól esik este egy forró leves a hosszú nap után - de nem vagyunk igényesek, egy konzervdoboznyi gyári leves vagy egy porleves olyankor tökéletes.

Arches National Park

Forró nyári estéken pedig egy kis hideg joghurtleves, gyümölcsleves vagy uborkaleves le-lecsúszik. Telente több hagyományos levest eszünk. Most, hogy napok óta -11 fok körül van a maximális hőmérséklet, nekünk is jól esik egy kis lőre.

Trail

A nagy levesezés közben kipróbáltuk, milyen a lassú szakács francia hagymalevese.



Francia hagymaleves

- 1 quart (1 liter) marhahúsleves
- 3 fej haszma karikára vágva
- 3 evőkanál vaj
- fél teáskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 2 evőkanál liszt
- Fakultatív negyed csésze vermut vagy konyak
- 1 csésze parmezán sajt (kiegészíthető vagy helyettesíthető reszelt mozarellával)

A forró húslevest beleöntöm a crock pot edényébe. Egy serpenyőben 15 percig párolom a hagymát a vajon. A fertály óra leteltével leveszem a fedőt és beleöntöm a sót, cukrot, lisztet és vermutot (ha van). (További opcióként a vermutot vagy konyakot nem a levesbe, hanem közvetlenül a szájba lehet önteni.) Mivel csak egy 4 éves narancslikört találtam itthon, ez a lépés ez alkalommal kimaradt.

Összekevertem mindent és beleöntöttem a húslevesbe. Alacsony hőmérsékleten 7 órát főztem. Amikor kész lett, reszelt mozarellával, parmezánnal és egy kis borssal ízesítettem.

Pont jókor lett kész: már -17 fok volt.

After the snow storm

2 megjegyzés:

Tinkmara írta...

Gyönyörűek a képek... jaj, ámulok-bámulok... s a receptek is remekjók, a pasi csak levessel élhet ebben a házban, állandóan lögybölök :))

ribizlifozelek írta...

Ajaj, hogy lehet annyi levest enni?

Orulok, hogy tetszenek a receptek es a kepek.