2009. december 5., szombat

Maffiózók és mormonok


Salt Lake City
Originally uploaded by ribizlifozelek

A Maffiózók és mormonok (Mormons and Mobsters egy film. A filmet véletlenül tettem bele egy éve a Netflix kosárba. Aztán elfelejtettem. Most megjött.

Nem igazán vártunk sokat a filmtől, de mivel itt játszódik Salt Lake Cityben, amint meghozta a posta, megnéztük.

Kellemesen meglepődtünk. A film nem volt rossz. A története bugyuta volt, a poénok azonban nagyon ültek: a film a külvilág (egy philadelphiai maffiózó) és a mormon közösség kulturális különbségeire épült. A konfliktus pedig kíváló humorforrás.



A maffiózó és családja a tanuvédelmi program keretében kap új identitást. Salt Lake Cityben telepednek le. A képek alapján mintha az Ensign Peak lábánál laktak volna - de ez nem biztos.

Ensign Peak

Innentől kezdve az egykori maffiózó nem érti a mormonokat és a mormonok nem értik a maffiózót. A helyzetkomikum az első pillanattól adott: a gengszer ököllel támad a szomszédaira, mert azt hisze, el akarják lopni a holmiját - pedig csak le szeretnék pakolni a teherautóról. Természetesen nem maradhatnak ki a kávés-kólás-alkoholos poénok sem: az mormon rendező öniróniája bámulatos és szórakoztató.

Ezért jó a film. A vége természetesen happy end, csöpögős, romantikus, de tudtuk, nem egy társadalmi drámát nézünk komor szinekkel és depressziós befejezéssel, ami után már csak egy nagyobb fát kell keresni erős ágakkal, meg persze egy darab kötelet.

Az egész másfél órát John Moyer 350 ezer dollárból hozta ki. Nem lett nagy kasszasiker, de már a mozikban nyereséget termelt. Ismétlem, ezt a filmet nem a történetéért kell megnézni (mint ahogy sok másikat sem), hanem a helyi poénokért. Azok meg ülnek rendesen.

Csak nagyon kell hozzá ismerni a helyi kultúrát és szokásokat.

Temple

Nincsenek megjegyzések: