2009. december 28., hétfő

Vonatjegyvétel online


Keleti Railway Station
Originally uploaded by ribizlifozelek

Nem. Nem vagyunk otthon. Csak egy családi blogban olvastam egy érdekes történetet.
A főszereplő majd valamikor márciusban Prágába kell utazzon. Vonattal akart menni. A 21. században interneten szeretett volna jegyet venni Budapest-Prága viszonylatban.

Mielőtt a t. olvasó elkezdené a körmét rágni izgalmában, hogy ez sikerült-e, elmondom, nem.

A MÁV menetrendje rengeteg vonatot ajánlott, sok átszállásost, korán indulót és későn érkezőt, ugyanúgy, mint az Expedia, csak átláthatatlanabbul. Árat már nem mondott.

Aztán kiderült, miért:

ELVIRA alapvetően belföldi utastájékoztatási rendszer. A nemzetközi díjszabás még a belföldi díjszabásnál is sokkal bonyolultabb: országonként, vonatonként, viszonylatonként más és más, gyakran változik. Egyszóval nehezen algoritmizálható és még nehezebben tartható naprakészen.

Bevallom, azt hittem, a nemzetközi repülőutaknál nehezebben algoritmizálható és naprakészen tartható rendszer nincs. (Jó, a MALÉV kicsit idejétmúlt honlapját most hagyjuk.)

A történetnek nincs vége. Van egy jó kis online utazási iroda, ahol 256 dollárért, 18 dollár kezelési, plusz postaköltségért meg lehet venni ezeket a nehezen algoritmizálható jegyeket.

Hősünk ezután megnézte az Expediát: 176 dollár egy retúr jegy. Hasonló árban volt jegy a MALÉV-nál is.

A történetnek itt vége is lenne, de én nem nyugodtam. Megnéztem a német vasutak honlapját - ott se lehet Budapest-Prága jegyet venni. Nem nyugodtam - lehetetlen, hogy csak egy általában büdös és lassú nemzetközi jegypénztár áruljon ilyen jegyet!

Keresgéltem. Egy másik MÁV oldalon találtam egy jó ajánlatot. A kevésbé kihasznált nappali vonatokra van pár akciós jegy 19 Euróért. Ugyanitt leírta a MÁV, hogy ez a nehezen algoritmizálható jegy rendes áron, másodosztályon oda-vissza 90 Euró. (CSAK forintban fizethető!) 25000 Ft, egy tizessel olcsóbb, mint a repülő, de CSAK nemzetközi jegypénztárban megvehető. (Emlékszem, amikor én vettem lassú és büdös jegypénztárban jegyet, még útlevelet is kellett mutatnom.) Online nem árulnak ilyet, mert nehezen algoritmizálható az a 90 Eur.

A vonat hét óra. A repülő egy és egy negyed óra. A repülő kényelmesebb. Gyorsabb. Meg lehet venni karosszékből is a jegyet, ami ezek szerint könnyebben algoritmizálható.

Hogwarts Express

4 megjegyzés:

Ziebi írta...

Mikor pár éve Varsóba akartunk jegyet venni, elvonultunk a nemzetközi jegypénztárba, ahol csak magyarul tudó pénztárosok ültek, vártunk fél órát, mert az előttünk lévő külföldinek próbálták magyarázni, hogy nem veheti meg az egész csoportnak a jegyet egyedül a saját útlevelével, ahhoz bizony mindenkié kell, aztán végül szegények feladták, gondolom másnap kiment az egész csoport és egyesével megvették a jegyeket, amiket persze kézzel töltöttek ki.

ribizlifozelek írta...

Igen! Egz ilyen kaland utan csak az Andrassy uton vettem nemzetkozi jegyet, mert ott mindent tudtak a vonatokrol.
A jegykiallitas ott is lassu volt.

A legkenyelmesebb utazasi irodaban megenni a jegyet, valami extra penzert. Viszont ok sose tudta a kedvezmenyeket, stb.

Névtelen írta...

Mi haverral másfél éve vettünk vonatjegyet Prágába a Déliben. Az kevésbé volt nagy sztori: odamentünk a pénztárhoz, mondtuk mit akarunk és egy percen belül már a kezünkben volt a retúrjegy. 9000 Ft. Mikor Szlovákiában ellenörizték a jegyünket az ellenőr nem birt eléggé meglepődni - mondta hogy nekik többe kerül a Pozsony - Prága, mint nekünk ez.

ribizlifozelek írta...

Hat igen, sokszor egyszerubb igy atvagni a gordiuszi csomot :)