2009. december 8., kedd

Mikrotörténelem - Melegbár Salt Lake Cityben


Radio City Lounge
Originally uploaded by ribizlifozelek

A mormonokat sok mindennek elmondják. Felháborodnak, hogy nincs lottó, nincs sör, nehéz bort inni - na jó, inni nem nehéz, de magáig az ivásig eljutni problémás.

Ugyanakkor az állam sokszor meglepően liberális. Véletlenül olvastam - a sok olvasás közben véletlen olvasások is előfordulnak, hogy a Dél-Nyugat legrégibb melegbárja itt működött, a meleg-ellenes mozgalmak fellegvárában, ahonnan keresztes (moronis) vitézek áradnak csapatostul, pénztől dagadó zsebbel meggyőzni a kaliforniai tévelygőket arról, hogy nem jó melegnek lenni. (Mindenki hűljön ki.)

A bár a negyvenes években nyílt meg - akkoriban a maffia üzemeltette. Az ötvenes években az utolsó maffiózót is hidegre tették (nem a melegek) és a bár Salt Lake City melegközösségének központja lett.

Akkoriban törvény tiltotta, hogy azonos neműek együtt táncoljanak. (Bizonyos vallások ezt a különböző neműeknek is tiltották, de ez más kérdés.) Az emberek ezért nem párokban, hanem csoportosan táncoltak, fiúk, lányok együtt.

A bárban ekkoriban erős reflektorok világították meg a táncparkettet és külön személyzet figyelt arra, hogy senki se fogja meg a másik kezét (se).

A kilencvenes évektől kezdve a bár lezöllött és a meleg közösség más hely után nézett. A szomszédok először megkönnyebültek, ám a meleg helyét drogosok foglalták el, esténként néha szúrkáltak, hol késsel, hol tűvel, de gyakran hasonlóan halálos eredménnyel.

Aztán a bárt eladták és, mire Yodával odaértünk, hogy fényképet készítsünk erről az érdekes helyről, lebontották. Egy napot késtünk. A Google Street Viewban még fennvan:


View Larger Map

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

És még Amerika akarja megvédeni az egész világon az emberi jogokat?!És szeretni egymást nincs jogunk???S két férfi az nem két ember??? Na jó két nő,nem ,de két férfi?!!!!Szóval van ott túl az operencián még sok javitani való?!

ribizlifozelek írta...

A tiltas az 50-es evekben volt. Ma mar nincs - viszont sok helyen ma sem lehet hazasodni.