2009. december 6., vasárnap

Turnit.in


Yoda and the flickr
Originally uploaded by ribizlifozelek

Amióta írásbeliség és iskola létezik, a diákoknak házifeladatot kell írnia. Régen agyagtáblákra róttak jeleket egy darab náddal, meg egyéb felületekre különféle készségekkel. Idővel olcsó lett a papír meg a tinta, úgyhogy a házidolgozatok papírra íródtak. Majd írógéppel. Ma sok házidolgozat megfoghatatlan: számítógéppel készül és PDF, TeX vagy egyéb formátumban érkezik. Néha még Worldben is. Brrr.

Amióta van iskola, írásbeliség és házi, a diákok egy része egyszerűsíteni próbál a leckén. A legegyszerűbb eset, amikor Jócó a gazdag és buta gyerek három üveggolyót (banánt, skarabeuszt, poltúrát, stb) ad Jucinak, az okos és szegény gyereknek, aztán Juci majd ír valamit. Bonyolultabb, amikor a diák fog egy könyvet, kimásolja a házit és beadja. Egyetemen (vagy annak történelmi megfelelőiben) a könnyített házifeladatmegoldásra több lehetőség kínálkozik.

Obskurus szaklapokban lehet "kutatást" végezni és elfelejteni az idézőjelet - senki sem olvashat mindent. A FoxiMaxi képzés virágkorában, a Kádárizmusban és a vadkapitalista Magyarországon, ahol a Dunapataji Felsőfokú Managerképző Főiskola Andrológiai Szakára (vagy Marxista Leninista Főiskolájába) kamionnal hordják a diplomákat, a helyzet sokkal egyszerűbb. Dunapatajról el kell utazni Mucsapusztára és a Mucsapusztai Szabó János Főiskola Andrológiai szak diplomamunkái közül le kell másolni egyet a könyvtárban és leadni Patajon. Mucsapuszáról pedig természetesen Patajra kell járni háziért és diplomamunkáért.
Vagy egyszerűen csak interneten kell "kutatni". Ez utóbbi viszont önmagában veszélyesebb: a tanár ugyanis a közhiedelemmel ellentétben nem hülye. Azonnal látszik, ha valaki tíz oldalon át gondban van az alany-állítmány-tárgy egyeztetésében egy egyszerű mondatban, majd hírtelen tökéletes mellérendelt mondatokat ír. Aztán ismét elfelejt írni. És megint.
A tanár tehát általában nem hülye. Csak sokszor (főleg Patajon és Mucsán) nem szól. Mert akkor az iskolának rossz híre lesz - és kevesebb diákja, kevesebb fejpénze, kevesebb állami támogatása. Az a jó hírű iskola, ahol lehet ilyen munkákat leadni.

Normálisabb helyen igyekznek kiszűrni a kakukktojásokat. Az internetes gyűjtések a legkönnyebben észrevehetők, a gyanús bekezdést csak be kell másolni a google-ba és nézni, mi történik. Ennek az ellenőrzésnek van komolyabb formája is. Vannak dolgozatellenőrző szoftverek, adatbázisok.

A dolgozatokat fel kell tölteni a céghez (pl turnitin.com), aztán megjelenik a lista, mi honnan van. A turnitin adatbázisa a feltöltött anyagokból is épül.
Egyes jogvédők nem szeretik az ilyen szoftvereket - érdekes módon egyes diákok sem.
Természetesen így sem lehet kizárni a csalást, a turnitin sem olvashat mindent. A legjobb megoldás az ilyen szoftverek és a lebukás elkerülésére továbbra is a legjobb módszer Pataj és Mucsa iskoláinak látogatása, illetve Juci szerződtetése.

Csak ez ma már három skarabeusznál többe kerül.

We have a bug

5 megjegyzés:

Pyry írta...

no erről tudnék mesélni....

Névtelen írta...

O ennél joval egyszerübbb Bukarestben.Oda sem kell menni ,2000 dollárétz házhoz viszik a diplomát

ribizlifozelek írta...

Pyry, mi is :)

Nevtelen, ezt nezd meg:
http://www.flickr.com/photos/aniko_attila/255163216/

Névtelen írta...

SAzivesen megnézném de valamilért nem nyilik a lap
küld egyszerübben Gyárfás Andrásnak

ribizlifozelek írta...

Elkuldtem :)