2009. február 17., kedd

Hogyan kisérletezzünk embereken?


Cook in the restaurant
Originally uploaded by ribizlifozelek

Az emberkísérletekhez három dolog kell, ember, kísérlet és engedély. A hozzávalókból ez utóbbit a legnehezebb beszerezni.

Először el kell végezni egy online tanfolyamot, ami a kísérletek jogi hátterét vizsgálja és kizárja a legcélravezetőbb manipulációs technikákat. (Pl. etikátlan elmenni egy iskolába és megkérni a tanítónénit, keressen önkéntes diákokat a fiatalok alvási szokásainak vizsgálatához, mert a ha a tanár kéri, az már nyomásgyakorlás.)

A hosszú-hosszú jogi és etikai tesztet 85%-osnál jobb eredménnyel kell megoldani. Ezek után a kutató öt évig kísérletezhet humanoidokon. Utólag az engedélyeket kiadó intézet rájött, a szóban forgó kísérlet nem emberkísérletnek minősül, hanem csak adatgyűjtésnek, ezért nem kell hozzá tanfolyam.

Persze ekkorra már megvolt a vizsga. Szólhattak volna előbb.

Természetesen alá kell iratni az adatközlőkkel egy papírt, hogy tudatában vannak az adatgyűjtés veszélyeivel. Ha nem isznak elég vizet, a sok beszédtől kiszáradhat a szájuk. Sőt, ha sokszor elrontják valamelyik szót, akkor frusztálódhatnak és még a vérnyomásuk is felmehet.

Veszélyes dolog adatközlőnek lenni.

Nincsenek megjegyzések: