2009. február 28., szombat

Az alkohol Utahban


Must be 21
Originally uploaded by ribizlifozelek

Elfogyott a főzéshez használt bor, amit még 2007 decemberében vettünk.

Utahban nem egyszerű alkoholt vásárolni. A szeszesitalok forgalmazása állami privilégium. Csak állami tulajdonú boltokban lehet szeszesitalt kapni. Kivételt képeznek azok a sörök, melyek alkoholtartalma nem haladja meg a 3.2%-ot. Ezeket lehet máshol is kapni. Pár hónapja már lehet sózott főzőbort kapni a szupermarketekben. Eddig az sem volt.

Sok vendéglőben sem kapni alkoholt, csak magánklubokban. Természetesen nagyon egyszerű egy ilyen klub tagjává válni: az inni vágyó bemegy, kifizeti a pár dolláros tagsági díjat és már ihatja is a pohár sörét. Ha idősebb 21 évesnél. És ha még nem múlt el hajnali egy óra.
Jelenleg tárgyal a törvényhozás egy ultra-liberális javaslatot, aminek értelmében lehessen bérletet venni a magánklubokba. Egy bérlet tíz klubba biztosítana belépést.

Otthon, saját használatra eddig csak engedéllyel lehetett sört főzni. A helyi parlament alsóháza most fogadott el egy javaslatot, aminek értelmében otthon, magánhasználatra egy ember évente 400 liter sört főzhet magának. Családonként maximum 800-at.

Igazából az egész a utahiak többségét nem zavarja: a mormonok nem isznak alkoholt. A nem mormonok elvannak. Eljárnak az alkoholboltba, kifizetik a tagsági díjat a klubokba, vagy elmennek a szomszéd államokba inni.

Talán nem meglepő, de az egész Egyesült Államokban itt a legalacsonyabb az alkohol szerepe a balesetekben és itt a legkevesebb az alkoholhoz kapocsolódó haláleset is.

Kenyon

Nincsenek megjegyzések: