2009. február 10., kedd

Honlapok

Fejérkő

Pár hete épp reggelit készítettem a Mesternek, amikor hátsó fertályom egy elegáns mozdulatával felborítottam a CD-állványt. Az adathordozók szerteszét repültek én meg megnéztem, mi is van rajtuk.

Találtam egy CD-t 2002-es fotókkal, megnézegettem őket, párat fel is tettem a flickr-re. Mivel írni is szerettem volna pár szót a képeken szereplő cserháti falvakról, megnéztem őket a neten. Egész kellemes, tetszetős honlapokat találtam. Néhánynál a tartalom eléréséhez át kellett küzdeni magamat pár borzalmas intron. (Ha valaki rosszul akar lenni, nézze meg a holloko.hu bevezetését.)

Aztán feltünt valami. (Elnézést, vulgáris és karikírozó leszek.) A legtöbb magyar település honlapjáról kiderül, hogy a kelták melyik szomszéd dombon végezték nagydolgukat. Melyik fához kötötte Szt. István a lovát, amikor ugratta. Vagy utána. Hol pisilt Szent László. Melyik bokorban kergették a menyecskéket a törökök. Meg a kurucok.

Jobb esetben működött az önkormányzat link és kiderült, mi a polgármester emilcime. Olyasmire, hogy mikor van félfogadás, mire költik a falu pénzét (weboldalra, tudom), mik a tervek, mit kínál a település az esetleges befektetőknek, milyen ipara, mezőgazdasága van, csak a legritkább esetben lehetett nyomokban bukkanni. Sokszor azt se lehetett megtalálni, hány ember él ott (tudom, élet az ilyen?).

Volt pár üdítő kivétel és úgy érzem, az otthoni települések honlapjai egyre használhatóbbak, de a zöm azért inkább egy történelemkönyvet tett fel a netre.
De legalább már tudom, merre járt Árpád lova és merre zöldebb ettől a fű.

2 megjegyzés:

Ziebi írta...

Sajnos ez jellemző. Nagyon sok honlap használhatatlan. Nekem sincsenek nagy igényeim, csak az alapvető információkat szeretném általában megtudni, de úgy látszik az alapvető fogalma kicsit mást jelent nekem és nekik.

Névtelen írta...

kicsit olyan az egész mintha a hatvanas-hetvenes években járnánk, csak éppen internettel.