2009. február 15., vasárnap

Alternatív Sztroganov


Stroganoff
Originally uploaded by ribizlifozelek

Bálint nap örömére egy orosz arisztokratával ültünk asztalhoz. Hogy Rejtőt idézzem, kifacsarva, mi az asztal körül ültünk (Yoda mellette), az orosz arisztokrata meg az asztalon.

Azt, hogy miként kell egy igazi Sztroganovot (sznob magyar éttermekben Stroganoff, még sznobabb helyeken Sztroganoff, de ez kicsit off megjegyzés volt) csinálni, minden orosz szakácskönyvek nagyanyja (Gorcsevül bábuskája) már leírta 1861-ben.

Azért mi utánaolvastunk és racionalizáltuk a különféle recepteket. Azaz hozzáigazítottuk őket a realitásokhoz: mi volt itthon. Több recept tejszínről beszélt. Na az nem volt. Volt viszont egy kis maradék folyékony mexikói tejföl és rendes tejföl. Ezek keverékéből és egy kis lisztből előállítottuk a helyettesítő anyagot.

A döglött marhahúst (vulgó bélszín) vékony csíkokra vágtuk, mintha pacal lett volna. A hagymát apróra metéltük, majd vajon megpirítottuk és rászórtuk a csíkokat. Amire a hús megsült, előkerült a gombakonzerv és a maradék csemegeuborka.

Beleborítottuk a gombát a húsba, kicsit főztük őket együtt, majd, amikor kicsit kezdett elfogyni a lé, marhahús(kocka)levessel pótoltuk. Idővel beleborítottuk a tejszínt helyettesítő keveréket, majd jó pár perc (11) múlva jött az apróra metélt uborka.

Tésztát főztünk hozzá és megettük.
Jó volt.

2 megjegyzés:

Peter Barabas írta...

Nekem erről egy humorista jut eszembe aki úgy jellemezte az édesanyját, hogy remek ember volt, nagyon jól főzött.
Nekiállt főzni, elővett egy receptet, amibe kellett mondjuk mustár. Az nincs otthon, de van medvesajt. Kell még hagyma. az nincs otthon, de van citrom.Stb... :)
És a végén elnevezte alföldi finomságnak :D

a tiétek biztos jobban sikerült :)

ribizlifozelek írta...

Nagyon finom volt.

A konyhaban kreativnak kell lenni, nem szabad mereven ragaszkodni a hagyomanyokhoz ;)